Management

Zacht kneuzen is voldoende

Het heeft even geduurd voordat de percelen goed berijdbaar waren. Maar nu is het ook op de rivierklei eindelijk tijd om het grasland klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Hoe doe je dat op een goede manier? Dit zijn de tips van graslandadviseur Martin Hoppe.

Martin Hoppe adviseert consistent: “bij graslandonderhoud is minder soms meer.” Er hoeft echt niet na elke snede met een wiedeg over de percelen gereden te worden. Jonge scheuten en pas opgekomen planten kunnen beschadigen of zelfs vernietigd worden. De kosten voor arbeid en materiaal leveren dan niks op. Het doel van de voorjaarsverzorging is om het kiemgras een kleine stimulans te geven en molshopen weer glad te maken.

In het voorjaar is een zachte kneuzing voldoende om het gras stimulans te geven. De klassieke weidesleep is hier zeer geschikt voor. “Gebruik geen wiedeg met massieve tanden, die is vaak te agressief”, is de ervaring van Hoppe.

Wel een wiedeg? werk dan heel voorzichtig. Stel de tanden zo traag mogelijk af en gebruik tanden van ongeveer 8 mm dikte. Deze dikte is multifunctioneel omdat hij ook geschikt is voor meer intensief werk in het najaar. De voorste egalisatiebord (crossboard/ripperboard) van de wiedeg voor het egaliseren van bijvoorbeeld molshopen moet goed veren en niet te laag staan.

Bespaar bij grasland op rollen. Grasland rollen is alleen nodig als er zware oneffenheden zijn op het land. “Het gebruik van graslandrollen doet meer kwaad dan goed. Er zijn onderzoeken die aantonen dat, na het gebruik van een zware gladde rol, de bodem meer verdicht is en daardoor ook langzamer opwarmt. De groei kan hierdoor wel een week vertraging oplopen” legt Hoppe uit.

Doorzaaien in het voorjaar alleen bij ‘natuurlijke’ kale vlekken. herinzaaien of doorzaaien in het voorjaar is alleen effectief als daadwerkelijk kale plekken in de grasmat zitten. Kale plekken kunnen ontstaan zijn als gevolg van de winter, zodenschade uit het vorige jaar of wildschade. Beoordeel de toestand van de grasmat voordat je er met een wiedeg of weidesleep overheen gaat. Als maximaal 10 procent van de grasmat van slechte kwaliteit is, dan is doorzaaien met 5 kg zaaizaad per hectare voldoende.

Let op, bodemvorst: Door de soms nog koude nachten vriest het bij de grond, dit verslechtert de omstandigheden voor voorjaarsverzorging. Voer geen graslandverzorging uit in de ochtend als het gras nog bevroren is. Dit zou het gras, dat in het voorjaar nog gevoelig is, merkbaar beschadigen. Slepen in de middagzon gevolgd door lichte nachtvorst is wel een optie als je de voorjaarsverzorging niet wilt uitstellen, legt Hoppe uit.

Let op, goed ontwikkeld gras: Vanwege de zachte winter en het vroege begin van de grasgroei zijn sommige grassen al aardig gegroeid. Grassen die al 15 cm of honger zijn kunnen niet meer gesleept worden. Het lange gras komt na slepen niet meer goed overeind en droogt minder goed op. Dit kan ervoor zorgen dat er meer grond aan het gras blijft zitten en het ruw-as gehalte in de eerste snede hoog uitvalt.

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?