Gezondheid

Een langere droogstand is beter

De duur van de droogstand heeft invloed op de totale melkproductie, energiebalans en vruchtbaarheid in de volgende lactatie. Vooral eerstekalfs koeien profiteren van een langere droogstandsperiode.

Het verlengen van de droogstandsperiode van zes naar acht weken heeft een positief effect op de prestaties van melkoeien. Dat blijkt uit een onderzoek uit Mecklenburg- Vorpommern. Het proefbedrijf met 2.450 melkkoeien is in 2011 overgeschakeld naar een droogstandsperiode van acht weken. Bij de jonge koeien (eerste en tweede lactatie) leverde deze verlenging 300 kg meer melk op in de volgende lactatie (305-dagen). Ook had de langere droogstand bij deze koeien een positief effect op de verdere ontwikkeling van de uier en het herstel van het uierweefsel. Andere positieve effecten van de langere droogstand waren betere vruchtbaarheidskengetallen en een betere vet-eiwitverhouding bij de eerste melkcontrole.

Lengte van de droogstand verschillend

Het doel van droogzetten is het maximaliseren van de melkgift in de volgende lactatie. Hiervoor is het belangrijk dat het uierweefsel zich hersteld en daarna groeit. Maar ook voor de aanmaak van biest met voldoende immunoglobuline is de droogstand belangrijk. Meerdere studies laten zien dat verlengen van de droogstand prestaties van koeien beïnvloed, maar het is per koe verschillend wat de optimale lengte is.

Jonge koeien hebben tijd, energie en voldoende voedingstoffen nodig voor hun fysieke ontwikkeling. Het is raadzaam om de lactatie van eerstekalfs koeien bewust te verlengen. Plannen is hierbij belangrijk, het moment van droogzetten wordt namelijk bepaald door de inseminatie. Voorkom “stress” in de pens door zorgvuldig om te gaan met de veranderingen in voeding.

Bij meerkalfskoeien is de lengte van de droogstand per dier te bepalen. Het streven is acht weken droog, maar probleemkoeien (die bijvoorbeeld snel vervetten aan het einde van de lactatie) moeten eerder worden drooggezet. Hierdoor staan de koeien langer droog dan acht weken waardoor ze beter herstellen. Koeien met een slechte lichaamsconditie moeten voldoende lang droog staan maar kunnen wel intensiever gevoerd worden.

Korte droogstand leidt tot minder melk

Naast het verlengen van de droogstand zijn er ook onderzoeken gedaan naar het verkorten van de droogstand. Over het algemeen resulteert een korte of zelfs ontbrekende droogstand tot een lagere melkgift in de volgende lactatie.

Toch kiezen melkveehouders er soms voor om bewust de droogstand te verkorten of helemaal over te slaan. Hierdoor hoeven ze hoogproductieve koeien niet abrupt droog te zetten, vermijden ze drastische voerwisselingen of hebben ze minder last van een negatieve energiebalans omdat de voeropname onveranderd blijft. Een verkorte droogstand kan daardoor een positief effect hebben als er veel stofwisselingsproblemen zijn. Maar bij goed transitiemanagement is het verkorten of weglaten van de droogstand niet nodig. Hoe beter het transitiemanagement (uitgebalanceerde energiebalans), des te zichtbaarder zijn de voordelen (hogere melkgift) van het verlengen van de droogstand.

Foto: Hilbk-Kortenbruck – Tekst: Katrin Hilbk-Kortenbruck & Sandra Wilgenhof

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?