Algemeen

Ook Zweeds boeren hebben last van haataanvallen

Hoewel de Zweedse landbouw een van de meest diervriendelijke en duurzame ter wereld is, zijn het aantal inbraken op boerderijen en haataanvallen tegen boeren de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. De regering in Stockholm onderzoekt daarom of de straffen voor bedreiging en andere misdrijven tegen boeren kunnen worden aangescherpt.

In de afgelopen twee jaar heeft de Zweedse Boerenbond (LRF) meer meldingen gekregen van haat, aanvallen en bedreigingen tegen lokale boeren. Het aantal meldingen is bijna verdubbeld. In het afgelopen jaar was 4 procent van alle bedrijven ten minste één keer het slachtoffer van dergelijke acties. De LRF geeft aan dat dit om ongeveer 1.000 boeren gaat die vanwege hun beroep zijn blootgesteld aan agitatie, bedreigingen en fysiek geweld.

Onaanvaardbaar

De Zweedse minister van Justitie, Morgan Johansson, beschrijft deze ontwikkelingen als “onaanvaardbaar”. Hij verzekerde LRF-voorzitter Palle Borgström ervan de situatie te gaan onderzoeken. Ook wil hij kijken of de boetes bij inbraak van stallen verscherpt kunnen worden. Johansson benadrukt dat hij nog in gesprek is over de vraag of de strafrechtelijke bepaling moet worden uitgebreid. Door de uitbreiding zou vervolging van niet goedgekeurde acties tegen boeren mogelijk worden.

Tekst: Sophie Oehler – Foto: Sandra Wilgenhof

 

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?