Algemeen

Laat vaarzen vroeg wennen aan contact met mensen

Het loont om vaarzen vroeg te laten wennen en contact met mensen, vooral bij automatische melksystemen.

“Alleen al dagelijks een rondje doen bij de hoog drachtige vaarzen is al veel waard” vertelt Petra Lüttmann, bedrijfsleider in Niedersachsen. “Voor mij hoort het bij de dagelijkse routine. Ik probeer zo onopvallend mogelijk tussen de vaarzen door te lopen zonder dat ik iets van hen wil of ze iets laat doen. Een dagelijkse rondgang kost niet veel tijd en ik heb gelijk alle dieren gecontroleerd.”

Volgens Lüttmann helpt het heel erg dat de vaarzen al aan haar gewend zijn vlak voor en na het afkalven. Vooral tijdens het inmelken bij de robot heeft ze er gemak van. “De vaarzen zijn het gewend dat ik om ze heen loop, dat vermindert stress. Er verandert veel voor de vaarzen dus hoe meer ze al kennen, hoe beter.” Voor Lütmann is het belangrijk dat de eerste ervaring met melken positief is. “Hierdoor komen de koeien later ook makkelijk naar de melkrobot.”

Foto: Ostermann-Palz

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?