Algemeen

Profiteer van krachtvoer in de wei

Op veel plekken zijn de koeien weer naar buiten. Naast mooie plaatjes levert dit ook een mooie besparing op krachtvoer op.

“Door vroeg in het jaar te beginnen met weiden profiteer je van het groene krachtvoer in de wei. Het gras heeft dan een voederwaarde van zo’n 1100 VEM en heel mooi eiwit” vertelt de Weideman van Stichting Weidegang. Pas wel op dat je niet te veel eiwit voert aan je koeien. Al op de eerste weidedag kun je de krachtvoergift verlagen. “Zonder stiksofovermaat in het rantsoen blijven de koeien gezonder en vruchtbaarder, afvoeren is namelijk hard werken voor lever en nieren. Bovendien komt er minder stikstof met de urine in de drijfmest terecht en dat scheelt ammoniakvorming.” Vroeg en efficiënt weiden heeft volgens de Weideman vier voordelen: lagere krachtvoerkosten, gezondere koeien, betere mineralenefficiëntie en tot slot een lagere ammoniakuitstoot.

Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?