Algemeen | Markt | Premium

Corona virus beïnvloedt de internationale melkmarkt

Door het corona virus is de transport van melk in China onderbroken, importprognoses worden naar beneden bijgesteld en veel exporteurs zetten melk om naar langer houdbare producten zoals melkpoeder. Dit heeft allemaal invloed op de melkmarkt.

De veiligheidsmaatregelen die China invoerde om verspreiding van het corona virus te voorkomen (zoals gebiedsafsluiting, quarantaine en verkeersbeperkingen) hebben flinke gevolgen voor de Chinese economie en dus ook voor de melkmarkt. Sandy Chen, senior zuivelmarktanalist van de Rabobank, heeft de potentiële impact van de gebeurtenissen in China op de wereldwijde zuivelmarkt onderzocht. “De impact moet niet onderschat worden” zegt Chen.

Dalende vraag, beperkt aanbod

Sandy Chen: “Hoewel de uitwerking van de epidemie op de vraag naar melkproducten van korte duur is, de onzekerheid over de daadwerkelijke duur van quarantaine kan de consumptie in een land aanzienlijk blijven schaden. Dit heeft dus ook langere tijd invloed op de verwerking, productie en import van producten.” Hoe groot deze invloed zal zijn kunnen zelfs de melkmarktdeskundigen tot nu toe alleen maar schatten.

Eind januari waren sommige winkels in China al gesloten waardoor de consumenten al minder kochten. De vraag nam af, maar ook het aanbod werd beperkt. De transportketens zijn onderbroken door verkeersbeperkingen en ook personeel kon niet meer aan het werk. De binnenlandse aanvoer van rauwe melk naar de zuivelfabrieken was zeer minimaal, net zoals de productie van melkproducten. Kleine en middelgrote melkveebedrijven moesten zelfs melk weggooien omdat de melk niet meer werd opgehaald. Chen schat dat het effect van corona in de laatste maanden zorgt voor een afname in de melkconsumptie van twee tot vier procent over het hele jaar.

Merkbare dalingen in import

Vanwege corona verwacht de Rabobank nu een daling van de totale vraag naar zuivelproducten van één procent. Dit kan leiden tot een daling van de import van elf procent. Als de totale vraag met vijf procent afneemt, dan daalt de totale import in 2020 met maar liefst 25 procent. Financiële dienstverlener INTL FCStone schat ondertussen dat de melkprijzen in China, in de komende 12 maanden, drie tot tien procent zakken. Sandy Chen: “dit alles kan exporteurs ertoe brengen om een deel van hun grondstoffen om te zetten naar langer houdbare producten zoals magere melkpoeder en volle melkpoeder in plaats van kaas, boter en room. Hierdoor komt er een toename van het volume melkpoeder op de wereldmarkt.”

Rabobank verwacht dat China 20 procent minder melk op de Global Dairy Market zal brengen. Hierdoor veranderd de balans enigszins. Uit het laatste kwartaalbericht van de Rabobank bleek echter dat de vraag vanuit China weer omhoog ging met 40 procent in vergelijking met het kwartaal ervoor. De vraag vanuit Oost Azië en het Midden oosten nam wel af met 30 tot 50 procent. De vraag van een land hing in het afgelopen kwartaal heel erg af van hoe de economie van dat land omging met het Coronavirus.

Vooral merkbaar op de melkpoedermarkt

Eind februari 2020 waren de eerste effecten van het corona virus op markt van magere melkpoeder al merkbaar, blijkt uit het marktrapport van ZMB (Zentrale Milchmarkt Reporting GmbH). Sinds de uitbraak in China zijn er minder containers beschikbaar en is de overslag in de havens tot stilstand gekomen. Het koopgedrag op de markt voor magere melkpoeder is veel voorzichtiger in vergelijking met begin van het jaar. Het kwartaalrapport van Rabobank laat een prijsafname van 13 procent zien bij volle melkpoeder en 17 procent bij magere melkpoeder.

Bronnen: Dairy Reporter, ZMB, Rabobank – Tekst: Katrin Berkemeier & Sandra Wilgenhof – Foto: Veauthier

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Sandra Wilgenhof
Sandra Wilgenhof (1998) studeert Dier- en veehouderij aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Via stages op de middelbare school in aanraking gekomen met veehouderij en...
Meer over:
AlgemeenMarkt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?