Algemeen | Management

Vijfde van melkveehouders VS stopt

Veel melkveehouders in de VS stoppen. Op slechts 31.000 boerderijen worden nog koeien gemolken. Toch blijft de totale melkproductie van het land nog steeds toenemen.

Ongeveer een op de vijf melkveehouders in de VS (22 procent) stopte in de afgelopen drie jaar met melken (sinds 2017). Dit komt onder andere door de structurele veranderingen die de Amerikaanse zuivelindustrie overspoelen. De veranderingen in de traditionele zuivelregio’s in het middenwesten (Wisconsin, Minnesota, Ohio) en het noordoosten (New York, Pennsylvania) hebben een bijzonder groot aantal melkveebedrijven weggevaagd. Sinds 2003 is de VS meer dan de helft van zijn melkveebedrijven kwijtgeraakt. Eind 2020 werd er op slechts 31.657 boerderijen nog melk geproduceerd.

Het hoge percentage gestopte melkveebedrijven in 2020 hangt nauw samen met faillissementen, vooral in Wisconsin, Minnesota en het noordoosten. Na vele jaren van lage melkprijzen schudde de coronapandemie de sector aanvankelijk hevig. Voor veel boeren was de subsidie die uitgedeeld werd als gevolg van de pandemie en de daarmee gepaard gaande stijging van de melkprijzen tot een recordhoogte aan het einde van de herfst van 2020, te laat.

Ondanks alles meer melk

Ondanks de grote daling aan melkveebedrijven is de melkproductie in de Verenigde Staten in 2020 met twee procent gestegen tot circa 101 miljard kg. Dit komt doordat veel melkveebedrijven zijn uitgebreid. Eind 2020 werd het hoogste aantal melkkoeien in de VS sinds 1995 geregistreerd.

De hoge melkgift is ook te danken aan de constant stijgende productiviteit van melkkoeien. De individuele melkproductie van een koe in de VS bedroeg in 2020 gemiddeld 10.795 kg, 173 meer dan het gemiddelde van 2019. Sinds 2011 is de melkproductie per koe met ongeveer 11,5 procent gestegen. Voor 2021 voorspelt het ministerie van Landbouw van de Verenigde Staten (USDA) een verdere toename van de dagelijkse productie per koe met bijna 1,7 procent.

Vertraging uitbreiding

Het is nog onzeker of de structurele veranderingen in 2021 zullen blijven aanhouden. Veel hangt af van de nieuwe voedselhulpprogramma’s van de Amerikaanse regering. De vraag is of deze een stabiliserend effect zullen hebben op de prijzen van melk en zuivelproducten. De sterk stijgende prijzen voor mais en sojameel pleiten voor het stoppen van nog meer melkveehouders. De prijsstijging begon eind 2020 en zet waarschijnlijk door in 2021. De melkproducenten worden momenteel bijzonder hard getroffen door de gestegen voerprijzen, omdat de melkprijzen weer neigen te dalen.

Het is daarom nu al te voorzien dat de sterke uitbreiding van de veestapels waarschijnlijk niet zal doorzetten dit jaar en dat het aantal koeien mogelijk zelf zal afnemen. Dat blijkt ook uit het veeverslag van de statistische dienst van de USDA uit januari 2021. Het verslag beschrijft een afname in het aandeel vaarzen. Het aandeel vaarzen in het totaal aantal melkkoeien is 48,8 procent, het laagste niveau sinds 2009. Het is dus te voorzien dat niet elke slachtkoe vervangen kan worden door een vaars.

Tekst: Gregor Veauthier – Bron: National Agricultural Statistics Service (USDA) – Foto: Birte Ostermann-Palz

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?