Algemeen

Variatie in koegewicht verkennen

Wanneer het gewicht van een koe tien procent hoger ligt dan het gemiddelde gewicht, leidt dat tot een twee procent hogere excretie en ammoniakemissie. Dat schrijft Verantwoorde Veehouderij.

De KringloopWijzer rekent met één gemiddeld gewicht. In de praktijk varieert het gewicht. Daarom verkennen Wageningen University & Research CRV gezamenlijk mogelijkheden om betrouwbaar, zonder extra invoergegevens, het bedrijfsspecifiek lichaamsgewicht van de veestapel op het bedrijf in beeld te krijgen.

Gemiddeld 650 kg

Het gemiddelde gewicht van een volwassen koe is in de KringloopWijzer 650 kg, Jerseys uitgezonderd. Veehouders geven soms aan dat hun veestapel lichter is, of juist zwaarder. Dat heeft invloed op de excretie of ammoniakemissie. Op dit moment is het nog ingewikkeld om nauwkeurig het bedrijfsspecifiek gewicht van de veestapel vast te stellen en dat vervolgens ook te bewijzen.

Fokwaarde voor lichaamsgewicht

Vooral voor de ammoniakemissie en excretie van stikstof en fosfaat in de mest is het effect van een hoger diergewicht niet verwaarloosbaar. Daarom verkennen WUR en CRV mogelijkheden om betrouwbaar, zonder discutabele invoergegevens, het bedrijfsspecifiek lichaamsgewicht van de veestapel in beeld te krijgen. De verkenning betreft het gebruik van de fokwaarde voor lichaamsgewicht. De komende periode verkennen WUR en CRV of deze systematiek daadwerkelijk toe te passen is bij de KringloopWijzer.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?