Veevoer

Nieuw kengetal: broeigevoeligheid snijmais

Eurofins Agro introduceert een nieuw kengetal, namelijk ‘broeigevoeligheid snijmais’. Dit kengetal geeft aan of de omstandigheden in de kuil wel of niet gunstig zijn voor broei. Het risico op broei is in veel kuilen aanwezig. Aldus Eurofins Agro.

Het nieuwe kengetal kent vier klasses: laag risico, enig risico, groot risico en zeer groot risico. Het streefniveau is ‘laag risico’. In 2020 viel 38 procent van de maiskuilen in de klasse ‘enig risico’ en een derde van de kuilen had een groot risico op broei, zo blijkt uit data van het laboratorium.

Eurofins Agro geeft tips om broeiverliezen te verminderen, zoals het niet te snel openen van de kuil. De voersnelheid moet minimaal anderhalve tot twee meter per week zijn en er moet voldoende druk boven het snijvlak zijn. Daarnaast moet de kuilplaat schoon zijn en het snijvlak recht. Verder geeft het laboratorium aan dat de veehouder eventueel een conserveringsmiddel of broeiremmer kan gebruiken.

Over de auteur: Klariena Flikweert
Klariena Flikweert is geboren in 2001 en komt van het Zuid-Hollandse platteland. Ze studeert Dier- en Veehouderij aan de Aeres Hogeschool te Dronten en haalt...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?