Premium | Veevoer

Henry van Ittersum op Melken voor Morgen over meer rendement uit eiwit

Tijdens het kennisevenement Melken voor Morgen sprak Henry van Ittersum, voeradviseur en naar eigen zeggen ‘een echt praktijkbeest’. Hij praatte de bezoekers bij over het behalen van het optimale rendement van eiwit.

Het begint bij kijken naar de koeien in de stal, vindt Van Ittersum. Hoe zit het met de pensvulling en conditiescore? Ook de locomotiescore is belangrijk. Daarbij richt Van Ittersum zich vooral op de koeien die net een beetje stijf lopen en dus een score twee zouden krijgen. Deze worden niet als kreupel behandeld, maar er is wel iets mee aan de hand. Hiervan wil je weten, hoe los ik dit op?

Zelf is Van Ittersum, geïnspireerd door zijn werk in het buitenland, een groot fan van TMR. Omdat je op deze manier de koeien bij elkaar kunt houden. Verschillende lactatiegroepen zijn niet nodig en raadt hij dan ook af. Schakel je na de melkpiek namelijk over op een rantsoen met minder voederwaarde en ruw eiwit, dan zie je direct een daling in productie. Blijf je normaal voeren, dan zie je een normaal verloop van de melkcurve. In een voorbeeld laat hij zien dat koeien binnen een lactatiegroep, die onderling verschillen in conditie, drogestofopname, voerefficiëntie en melkvetgehalte tot ongeveer 13 kg meer of minder melk kunnen leveren op hetzelfde TMR dan de gemiddelde koe in het koppel. Als er een TMR wordt gevoerd voor 30 kg melk, dan kan datzelfde rantsoen dus ook de koeien bedienen in het interval 17 kg melk tot 43 kg melk (30 kg melk +/- 13 kg melk). Op deze manier kun je koeien ongeacht het lactatiestadium hetzelfde blijven voeren aan het voerhek. Geef oudmelkte koeien eventueel wat extra eiwit. Waar het voor de eerste 150 dagen volstaat met 15 procent RE, kan het in de laatste 150 dagen worden verhoogd naar 16,5 procent. “Eiwit is het gaspedaal van de koe”, aldus Van Ittersum. Als deze te hard wordt ingetrapt ontstaan er problemen en als je het heel zacht intrapt kom je niet vooruit.

Tijdens zijn lezing gaf Van Ittersum uitleg hoe met TMR en zonder voergroepen toch individueel bij te sturen en over de voordelen die hij wel ziet voor lactatiegroepen.

Pensvulling door structuur vindt Van Ittersum achterhaald, als je langzaam opbouwt en een koe in het begin niet teveel krachtvoer geeft, dan haalt zij haar pensvulling uit ruwvoer. Van krachtvoer raken koeien snel vol, maar het vult de pens niet. Je behaalt volgens hem meer resultaat door DVE toe te voegen aan het ruwvoerrantsoen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van bestendig soja of bestendig raapschroot.

Melken voor Morgen

Melken voor Morgen Rundveehouderij vond plaats op donderdag 14 oktober bij evenementenlocatie De Boerinn in Kamerik. Abonnees van de vakbladen Veehouderij Techniek, V-Focus, Veehouder en Veearts, Elite en Veearts konden het kennisevenement gratis online volgen of ter plaatse met korting. Vier sprekers gingen in op de toekomst van drijfmest, voeding, sensortechniek en de emissiearme stal.

Henry van Ittersum van EuroKoeIdee over efficiënt voeren van eiwit tijdens Melken voor Morgen.
Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Marjolein Nielen
Marjolein Nielen is geboren in 1999 en groeide op in Noord-Holland. Haar ouders hebben daar samen een melkveebedrijf. Ze studeerde Dier- en Veehouderij aan de...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?