Fokkerij

Hoornloze koeien door CRISPR/Cas9

Koeien zonder hoorns hebben een genetisch lagere waarde dan koeien met hoorns. Hierdoor is het voor veehouders niet aantrekkelijk om te kiezen voor hoornloze stieren. Op de California Golden State Dairy Management Conference afglopen voorjaar, legde onderzoeker Alison van Eenennaam de werking van CRISPR/Cas9 uit.

CRISPR/Cas9 is een technologie waarbij specifieke genen op het DNA weggehaald of juist toegevoegd kunnen worden, vertelt Van Eenennaam. Het Cas9-eiwit is in staat om het DNA te knippen en door een zogenaamd gidsmolecuul gebeurt dit op de goede plek. Hierdoor kan een ongewenst gen weggehaald worden. Daartegenover staat dat een gewenst gen in het DNA te plaatsen is.

In het geval van hoorns is het mogelijk om het gen van hoornloosheid in een gehoornde koe te plaatsen. Deze methode is sneller dan normale fokkerij, omdat een koe een lang generatie-interval heeft. Aldus Van Eenennaam. Een bijkomend voordeel is dat de koeien door CRISPR/Cas9 wel hoornloos worden, maar niet hun genetische waarde verliezen. Gemiddeld is een hoornloos dier genetisch zo’n 133 euro minder waard dan een gehoornd dier.

Het is nog de vraag waar men de technologie mag gebruiken. Dit hangt af van de regelgeving per land. In sommige landen is er geen extra regelgeving voor dieren waar de CRISPR/Cas9-technologie op toegepast is. Volgens Van Eenennaam zijn dit de landen Argentinië, Brazilië, Canada en Japan.

Over de auteur: Klariena Flikweert
Klariena Flikweert is geboren in 2001 en komt van het Zuid-Hollandse platteland. Ze studeert Dier- en Veehouderij aan de Aeres Hogeschool te Dronten en haalt...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?