Fokkerij

Methaanuitstoot verlagen met behulp van fokkerij

Met behulp van zogeheten sniffers doen Wageningen Livestock Research, CRV en FrieslandCampina onderzoek naar het verlagen van methaanuitstoot door midden van fokkerij. Daarover schrijft Verantwoorde Veehouderij.

In de publiek private samenwerking gaan de partijen de komende twee jaren op 100 bedrijven de methaan- en CO2-concentratie meten. De eerste sniffer die methaan meet is intussen geplaatst op een melkveebedrijf in Nederland.

Resultaten van een eerder onderzoek op 15 bedrijven hebben aangetoond dat er een belangrijk genetisch component is bij de uitstoot van methaan door koeien. Volgens een analyse van dat onderzoek zou de erfelijkheidsgraad voor methaanemissie rond de 20 procent zijn. Dat biedt, zo meldt Verantwoorde Veehouderij, mogelijkheden om via gerichte fokkerij de methaanuitstoot te verminderen.

 

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?