Management

Geëmigreerd: wat mis je en wat niet

Als je kiest voor een melkveebedrijf in het buitenland, moeten partner en kinderen dikwijls mee verhuizen.  Elite sprak met drie partners van geëmigreerde melkveehouders en vroeg naar hun woon- en werksituatie en naar wat gemist wordt uit het thuisland en wat gewaardeerd wordt aan het nieuwe woonland..

Marie-Jeanne Muller-Godart

300 melkkoeien, Mecklenburg-Vorpommern, Duitsland

Wanneer en waarom bent u geëmigreerd? Waar woont u nu en hoe ziet uw bedrijf eruit?

We zijn elf jaar terug van Luxemburg naar Duitsland verhuisd. In Luxemburg waren we niet zeker van voldoende grond voor onze en de volgende generatie. Na enkele investeringen melken we nu 300 koeien met robots. Sinds 2016 verkopen we melk en eieren vanuit huis, naast het kantoorwerk is dat mijn verantwoordelijkheid.

Wat mist u aan het land waar u vandaan komt? Wat heeft voor u veel waarde in uw nieuwe thuisland?

Aan Luxemburg mis ik de samenleving met een internationale bevolking alsook het van gedachten wisselen met andere agrarische ondernemers. De structuur van de landbouw is hier immers heel anders. Aan de ruimte, de natuur en het rustige leven hier hecht ik veel waarde.  We kunnen hier onze ideeën ten uitvoer brengen en ervaren veel steun vanuit de omgeving.

Marie-Jeanne Muller-Godart

Katrin Sanderink

630 melkkoeien, Ribe (Denemarken)

Wanneer en waarom bent u geëmigreerd? Waar woont u nu en hoe ziet uw bedrijf eruit?

In 1998 ben ik vanuit Noordrijn-Westfalen naar mijn echtgenoot in Denemarken vertrokken, tien jaar eerder kocht hij daar een melkveebedrijf. Dit bedrijf hebben we de afgelopen jaren uitgebreid tot 630 melkkoeien. Sinds het bedrijf groeit en we personeel hebben werk ik voltijd bij de gemeente. Op het bedrijf doe ik alleen kantoorwerk.

Wat mist u aan het land waar u vandaan komt? Wat heeft voor u veel waarde in uw nieuwe thuisland?

Ik mis eigenlijk niets. Het bedrijf is zo ingericht dat we regelmatig vrienden en familie kunnen bezoeken. Aan Denemarken waardeer ik dat we de ruimte hebben om het bedrijf door te ontwikkelen. Ik ben in Denemarken gelijk met de taalcursus begonnen om mezelf verstaanbaar te kunnen maken. Sociale aansluiting heb ik mede daardoor vrij makkelijk kunnen vinden.

Katrin Sanderink

Kerri Verwaaijen

360 melkkoeien, Dannevirke, Nieuw-Zeeland

Wanneer en waarom bent u geëmigreerd? Waar woont u nu en hoe ziet uw bedrijf eruit?

Tijdens een vakantie in Nieuw-Zeeland maakten we kennis met het principe share-milking. In 1989 verlieten we Nederland en zijn we hier met niets begonnen. In inmiddels hebben we onze eigen farm met 360 koeien. Zelf melk ik niet meer, maar werk bij een non-profitorganisatie. Op het bedrijf doe ik kantoorwerk en verzorg ik de kalveren.

Wat mist u aan het land waar u vandaan komt? Wat heeft voor u veel waarde in uw nieuwe thuisland?

Ik mis familie en vrienden in Nederland, vooral als ze moeilijke tijden doormaken en ik van hieruit niets kan doen. Ook een stuk fietsen met onderweg een spontane koffiepauze mis ik hier. Anderzijds is Nieuw-Zeeland mooi en heeft een goed klimaat. Mensen zijn hier erg vriendelijk en de sociale druk is laag.

Kerri Verwaaijen

Uitgelichte afbeelding: Gert Altmann via Pixabay

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?