Management

Zwitserland: melkveehouders willen niet omschakelen

In Zwitserland zijn steeds minder melkveehouders bereid om de overstap naar biologische productie te maken. Wat hierachter zit, zijn verscherpte regels voor wat betreft voeding alsook de goede melkprijs voor conventionele melk.

Sinds 1 januari moeten biologische herkauwers worden gevoerd met 100 procent binnenlands ruw- en krachtvoer. Het aandeel krachtvoer in het rantsoen mag nog maar vijf procent bedragen, voorheen was dat tien procent.

Omdat de markt voor biologische zuivel verder zal groeien, roept melkveehoudersvakbond ZMP haar leden op om te schakelen naar productie van biologische melk. Op dit moment is het aandeel biologische melk in Zwitserland 8,9 procent. Ondanks de hogere productie-eisen, kan biologisch produceren nog steeds lonend zijn. Op 1 maart steeg de biologische melkprijs met vier rappen. Voor 1 juli is een prijsverhoging van vijf rappen aangekondigd.

Wisselkoers: 1 Zwitserse frank = 100 rappen = 0,97 euro

Bronnen:  Verband Zentralschweizer Milchproduzenten (ZMP) en Bioaktuell.ch

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?