Fokkerij

Heroverweeg inseminatiemoment pinken

De melkveehouderij zou – opnieuw – het beste moment om pinken te insemineren moeten heroverwegen. Niet lang geleden vervroegden melkveehouders het moment waarop ze pinken voor het eerst insemineerden om de ALVA te verlagen en daarmee de opfok te verkorten.

Dierenarts Gavin Staley denkt dat melkveehouders met vroeger insemineren zijn doorgeschoten in de zoektocht naar meer efficiëntie. Staley is vruchtbaarheidsspecialist bij Diamond V en deelde zijn gedachten over eerder insemineren van pinken tijdens het jaarlijkse congres van de Dairy Calf and Heifer Association (DCHA) in de Verenigde Staten.

“Ja, je kunt pinken zo vroeg dekken dat ze op 21 maanden afkalven”, denkt Staley. “Maar dan moeten ze in de opfok wel 930 gram per dag groeien tussen geboorte en eerste afkalving om de noodzakelijke fysieke maturiteit te bereiken die nodig is voor een optimale dracht en eerste lactatie.”

800 gram groei per dag; afkalven op 25 maanden

De praktijk is volgens Staley dat veel melkveebedrijven zorgen dat vaarzen op 21 of 22 maanden afkalven zonder dat ze die 930 gram groei per dag bereikt hebben. Bij dieren die gemiddeld 820 gram per dag groeiden, bereiken niet eerder dan op 24 maanden leeftijd de optimale maturiteit om de lactatie in te gaan. Dieren die per dag gemiddeld 800 gram groeien, moeten tot 25 maanden wachten voor ze afkalven. “Wat eigenlijk gebeurt is dat we qua vruchtbaarheid het management zo optimaliseren dat vaarzen op 21 of 22 maanden afkalven, maar qua voedingsmanagement bereiken ze pas 24 maanden het optimale afkalfmanagement.” Aldus Staley.

Als vaarzen afkalven voordat ze daar qua maturiteit klaar voor zijn, krijgen ze vaker te maken met afkalf- en transitieproblemen. Tevens moeten deze dieren hun nutritionele en metabolische bronnen inzetten om te groeien wat betekent dat deze niet kunnen benutten voor de productie. Een halve kg groei per dag in de lactatie gaat ten koste van drieënhalve kg melk volgens Staley. Volgens de specialist overwinnen de dieren dit tekort niet, ook in de tweede en derde lactatie ondervinden ze er nog last van.

Staley analyseerde data van honderden veestapels. In één van de analyses ontdekte hij dat vaarzen die later geïnsemineerd waren, al was het maar een maand, 27 kg meer melk gaven voor ze weer drachtig werden. Bovendien gaven ze in de eerste lactatie drie tot vier liter meer melk per dag dan koppelgenoten die eerder geïnsemineerd werden.

Melkproductie vaarzen eerste tien lactatieweken

Staley waarschuwt dat veelvuldige vervanging van oudere koeien door te jonge vaarzen resulteert in een koppel met veel dieren die onderpresteren, omdat ze te vroeg afkalfden. “Er is een belangrijk kengetal dat zeer voorspellend is voor de jaarlijkse melkproductie van een koppel, namelijk de melkproductie in de eerste tien weken van de vaarzen in de eerste lactatie”, benadrukt Staley. “Goede vruchtbaarheid en dieren die niet voldoende volgroeid zijn als ze afkalven, is een combinatie die een hele koppel kan ontwrichten. Als ook nog eens gesekst sperma wordt gebruikt, kan de vervanging en daarmee het uiteindelijke probleem alleen maar groter worden.”

Betere vruchtbaarheid bij vaarzen met latere ALVA

Staley liet data zien van een veestapel van 3.200 koeien zien waarbij de eerste inseminatie 40 dagen verlaat werd waardoor de ALVA op 24 maanden kwam in plaats van 22,5. De resultaten: 3,2 kg meer melk per dier per dag in de eerste lactatie en 20 procent verbetering van de conception rate van vaarzen.

Adviezen van Staley om op het optimale inseminatiemoment voor pinken te vinden:

  • Pinken moeten gewogen worden voor de inseminatie en bij afkalven. De streefwaarde is bij afkalven 85 procent van het lichaamsgewicht van de gemiddelde volgroeide koe.
  • Baseer de beslissingen over het insemineren op basis van gewicht en framegrootte. Gewicht is makkelijker te meten. De kanttekeningen is dat overgeconditioneerde pinken te vroeg geïnsemineerd worden als alleen op gewicht wordt afgegaan. Framegrootte is iets anders dan de schoftmaat en praktisch niet makkelijk te toetsen. Op leeftijd kun je alleen afgaan als je er zeker van bent dat het toegepaste voermanagement een voldoende volgroeide vaars oplevert op het moment van afkalven.
  • Zorg dat je de dagelijkse groei van het jongvee kent en gebruik dit om het ideale moment voor de eerste inseminatie vast te stellen.

Tot slot besloot Staley dat het doel moet zijn pinken zo snel mogelijk te laten volgroeien én vroeg te laten afkalven. “Het insemineren uitstellen is echter minder schadelijk dan insemineren voordat voldoende groei is bereikt.”

Bron: Bovine Veterinarian

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?