Management

Melkeiwit uit laboratorium

Het Duitse zuivelconcern Hochland heeft sinds 2020 een minderheidsbelang in de Israëlische start-up Remilk. Remilk heeft als doel om met precisiefermentatie kunstmatig melkeiwit te maken. Hochland sluit niet uit in de toekomst ook een productlijn te hebben met melkeiwit uit het laboratorium.

Precisiefermentatie is een methode waarbij genetisch gemodificeerde micro-organismen voedselbestanddelen maken die identiek zijn aan componenten in producten van dierlijke oorsprong, zoals bijvoorbeeld melkeiwit.

“Zo hebben we de kans om vroegtijdig de mogelijkheden van deze technologie voor de ontwikkeling van voedingsmiddelen te leren kennen.” Zo legt het concern uit Heimenkirch in de Allgӓu uit op verzoek van Elite. Het product staat nog volledig in de kinderschoenen. Voordat uit dit proces verkoopbare producten voortkomen, zullen volgens de inschattingen van Hochland nog enkele jaren verstrijken. De toelating van producten uit precisiefermentatie op de Europese markt vraagt bovendien nog uitvoerige om toelatingsprocessen.

“Zolang het ons lukt de handel en de consument warm te laten lopen om onze zuivel te kopen, hebben we geen zorgen over de hoeveelheid melk die we kunnen verwaarden. We blijven dan ook een betrouwbare partner voor onze melkveehouders.” Aldus Hochland.

Hochland is onaangevochten marktleider

Volgens eigen zeggen is Hochland de onaangevochten marktleider als het gaat om plantaardige alternatieven voor kaas. Hoe groot het aandeel van dit marktsegment in de omzet is, wil Hochland niet zeggen. “Het aandeel is klein, maar groeit sterk.”

Tekst: Silvia Lehnert – Foto: door kiliweb per Open Food Facts, CC BY-SA 3.0

Bron: Hochland

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?