Fokkerij

Mortellaro: genen hebben invloed op ziekterisico

Een internationaal onderzoeksteam heeft twee puntmutaties ontdekt die waarschijnlijk de vatbaarheid voor Dermatitis Digitalis bij melkkoeien verhoogt.

Mortellaro kom je op haast elk melkveebedrijf tegen. Nooit zijn echter alle koeien van de veestapel getroffen door deze infectie. De oorzaak daarvan kan ‘m in de genen van de koeien zitten. Zijn er koeien die genetisch resistent tegen Mortellaro zijn? Deze vraag werd nagegaan door wetenschappers van de Martin-Luther-Universiteit in Halle-Wittenberg (D), Universiteit Göttingen (D) en de Universiteit Wisconsin Madison (VS).

Meer dan 5.000 koeien van 13 bedrijven

Voor de studie namen de wetenschappers onderzoeksresultaten en DNA-data van 5.000 koeien van 13 industriële bedrijven in het oosten van Duitsland onder de loep. De bedrijven werden allemaal driemaal bezocht met een tussentijd van drie weken. Bij deze bezoeken werd de klauwgezondheid van de koeien tijdens het melken visueel beoordeeld. Elke koe kreeg een beoordeling voor het mastitisstadium (M0 tot M4) en werd gescoord op symptomen van chroniciteit (hyperkeratotisch of proliferatief). Het DNA van de dieren werd uit bloedmonsters verkregen.

Met behulp van statistische analyses werden de data geanalyseerd. De wetenschappers konden cruciale gebieden in het genoom van de koeien identificeren. De genen CMPK2 en ASB16 spelen een belangrijke rol voor signaalroutes van immunologische cellulaire processen. Tot deze processen behoren bacteriële infecties, zoals Dermatitis Digitalis. De sequentie-analyse gaf op twee plekken in de buurt van deze genen puntmutaties aan, zogenoemde SNP’s (Single Nucleotide Polymorphisms) die beide een significante invloed hebben op de vatbaarheid voor ziektes en de ontwikkeling van een chronisch ziekteverloop aantoonden.

Door welke mechanismen de puntmutatie veroorzaakt wordt, moet blijken uit vervolgstudies met celculturen. Met deze geplande studie wil het onderzoeksteam de resultaten tot nog toe onderbouwen.

Tekst: Ruth Annette Thiemann – Foto: Katrin Berkemeier

Bron: Oelschlaegel et al. 2022

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?