Fokkerij

Zwiterland: één koefamilie, vier generaties en vier honderdtonners

Familie Ernst Ryf uit Rumisberg in Zwitserland mocht onlangs de vierde 100.000 literkoeien bekronen uit één koefamilie en ook nog koeien uit achtereenvolgende generaties. De dochter, kleindochter en achterkleindochter van de koe Kanis-dochter Base, behaalden alle vier meer dan 100.000 liter levensproductie.

Het fundament van de vier 100.000 literkoeien van familie Ryf is gebaseerd op de Simmentaler-stier Kanis sinds begin jaren ’90. Zijn dochter Base bereikte een levensproductie van 116.000 liter in 12 lactaties. Haar dochter Horizona Barbara VG-88 deed hetzelfde in 10 lactaties. Een generatie later volgde Stadel-dochter Berna VG-89 die de 100.000 litergrens ook in 10 lactaties bereikte.

Haar dochter, Bernadett VG-85, bereikte de magische grens in niet meer dan zeven lactaties en is daarmee de vierde generatie van 100.000 literkoeien in de familie. Ze kalft binnenkort voor de achtste keer af.

Tekst: Wiebke Simon

Bron: Schweizer Bauer

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Fokkerij
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?