Gezondheid

Betere melk van gehoornde koeien?

Welke effecten hebben de factoren voer, omgevingstemperatuur en hoorns op de kwaliteit van de melk? Onderzoekers van het laboratorium Kwalis gingen deze vragen na in het kader van het project ‘Hornmilch 2021’. Ze kwamen tot een interessant inzicht.

Voor de studie onderzochten de wetenschappers van het laboratorium 152 melkmonsters van 20 Braunvieh-koeien waarvan de helft onthoornd was en de helft niet. De koeien waren qua melkproductie, lactatiestadium en –nummer en genetische waarden vergelijkbaar. Voor het onderzoek naar de temperatuurinvloeden werden de dieren in het onderzoek blootgesteld aan hun 10 graden Celsius (binnen thermoneutrale zone) of, na een aanpassingsfase, aan een temperatuur van 25 graden Celsius waarbij hittestress ontstaat.

Tijdens het onderzoek kregen de koeien twee rantsoenen voorgeschoteld in verschillende volgordes. Eén rantsoen bestond uit ad libitum hooi, aangevuld met luzernebrok en krachtvoerplacebo. Het andere rantsoen bestond uit een restrictieve hoeveelheid hooi, aangevuld met krachtvoer. De rantsoen hadden een vergelijkbaar energiegehalte.

De melk werd met behulp van fluorescentiespectroscopie beoordeeld. De resultaten volgens Kwalis:

  • Opvallend aan de meetresultaten is, dat de individuele koe veel invloed heeft op de kwaliteit van de melk.
  • Het dragen van hoorns en voeren van enkel hooi hebben een positief effect op de melkkwaliteit.
  • Hoorndragende koeien bleken in de studie veerkrachtiger te zijn bij hoge temperaturen.

De studie werd gefinancierd door stichting Software-AG, Rudolf-Steiner-Fonds, Toekomststichting Landbouw, Demeter/Forschungsring, Alnatura, Supermarktketen Tegut…, Edeka Nord, Edeka Hannover-Minden.

Tekst: Ruth Annette Thiemann – Foto: Pixabay, www.pexels.com/photo/nature-animal-agriculture-cow-36347/

Bron: Wohlers & Stolz, 2022

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?