Management

Denemarken wil ook CO₂-taks voor landbouw

Na veehouders in Nieuw-Zeeland krijgen ook die in Denemarken mogelijk te maken met een CO₂-taks.

In Denemarken behaalde de partij van zittend premier Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, met 27 procent van de stemmen, de meerderheid van de parlementszetels. De overwinning van deze vervroegde verkiezingen door de partij van Frederiksen was verrassend. De premier diende het ontslag van het kabinet in vanwege een schandaal uit 2020 rondom het ruimen van alle Deense nertsenbedrijven in het kader van de coronapandemie.

Van de aftredende regering had voor de vervroegde verkiezingen de meerderheid al gestemd voor een CO₂-taks voor de veehouderij. Nu de partij van Frederiksen meer zetels heeft en met 90 zetels ook een meerderheid, is het voor de hand liggend dat het plan gehandhaafd wordt. De taks zou moeten terugvloeien naar de landbouw om de groene transitie te bekostigen. Met de taks op landbouw en transportsectoren wil Denemarken de emissies met 70 procent verminderen in 2030 ten opzichten van 1990.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?