Management

Zuivelondernemingen werken aan emissievrije melkveebedrijven

Een renderend melkveebedrijf zonder CO2-emissies: zo luidt het doel van een nieuw gezamenlijk project van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra en de Zwitserse voedingsmiddelengigant Nestlé. Met meerdere partners willen ze binnen vijf jaar een melkveebedrijf hebben staan waarbij alle processen in het teken staan van minder broeikasgasemissies. Het doel is de emissies in de eerste vijf operationele jaren met 30 procent verminderen. In 2050 moet het bedrijf dan netto emissievrij zijn.

In Duitsland werkt ook zuivelcoöperatie Hochwald samen met Nestlé aan een vergelijkbaar project. Ook DMK, waaronder ook DOC valt, presenteerde recent een pilotproject waarbinnen op drie praktijkbedrijven tot aan eind 2025 maatregelen worden geïmplementeerd waarvan de emissievermindering wordt onderzocht. Tot de maatregelen behoren onder meer voeraanvullingen om de methaanuitstoot te verlagen, koolstofopslag in de bodem en teelt van regionale eiwitvervangers. DMK wil in 2030 de broeikasgasemissies binnen de keten met 30 procent hebben verlaagd. Het overgrote deel van de CO2-voetafdruk van de DMK Group komt voor rekening van de melkveehouders. DMK wil overdraagbare concepten ontwikkelen binnen dit project waarvan uiteindelijk alle melkveehouders kunnen profiteren. Deelnemers aan het project zijn naast kennisinstellingen Thünen-instituut en Leibniz-instituut ook bedrijven in de periferie, zoals Agravis, KWS en FarmChamps.

Bronnen: AgE, DMK Group

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?