Management

Schoon bed, langer liggen

Koeien moeten veel liggen. Welke invloed heeft een schone ligbox op het liggedrag van de koeien?

Een optimale ligbox is schoon, zacht en droog. Maar verandert het liggedrag van de koe daadwerkelijk als de ligboxhygiëne niet goed is? Wetenschappers van verschillende Canadese universiteiten vroegen zich dit af en onderzochten het.  Op 18 melkveebedrijven werd onder andere de ligboxafstelling en –hygiëne, kreupelheden en vooral het liggedrag van de koeien onderzocht. Om de reinheid van de boxen te kunnen beoordelen, werd een in 88 vierkanten verdeeld raster over elke tiende ligbox gelegd en werd per box het aantal kwadraten met mest of urine geteld. De resultaten:

  • Het aantal vervuilde vierkanten per box was 20 procent.
  • Des te vuiler de ligboxen waren, des te korter de ligtijd was. De koeien in de schoonste ligboxen lagen gemiddeld 80 minuten per dag langer dan de koeien in de vuilste koeien.
  • Bij duidelijk vervuilde ligoppervlakken hadden de koeien een 1,3 maal hoger risico op kreupelheid.
  • De koeien neigden erna in diepstrooiselboxen 36 minuten langer te liggen dan in boxen met een matras.

Bron: Robles en A. Zambelis, Universiteit Guelph, 2020

Foto: Birte Ostermann-Palz

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?