Gezondheid | Premium

Ketosekoeien maar één keer per dag melken?

Een verlaging van de melkfrequentie van tweemaal naar eenmaal per dag belooft sneller resultaat van een ketosebehandeling. Zo blijkt uit een actuele studie uit Canada.

Bij ketose komen koeien in de lactatiestart energie tekort. Of dit tekort sneller uitgebalanceerd kan worden, als de koe maar eenmaal per dag gemolken wordt, is onderzocht door wetenschappers uit Canada.

Met propyleenglycol behandeld

In de studie deden 104 verse Holstein-koeien mee waarbij in de eerste dagen na de afkalving ketose optrad. (Beta-Hydroxybutyrat (BHB)-gehalte in bloed 1,2 mmol per liter of hoger). Alle koeien in de studie kregen ter behandeling vijf dagen propyleenglycol. Bleven de bloedwaarden na die vijf dagen in het ketotische bereik liggen (1,2 mmol per liter of meer), dan werd de propyleenglycolgift met nog vijf dagen verlengd. De bloedwaarden werden de eerste drie dagen na de diagnose dagelijks gemeten, daarna nog eens in de drie dagen.

Vanaf een BHB-waarde van 1,2 mmol per liter heeft een koe subklinische ketose.

Lagere melkfrequentie als extra behandeling

Parallel aan de propyleenglycolbehandelingen deelden de wetenschappers de groep van 104 ketosekoeien in de studie in twee willekeurige groepen in. De onderzoeksgroep kreeg in de twee weken na de diagnose maar eenmaal per dag melkrecht in de robot en werd pas na die twee weken weer tweemaal daags gemolken. De vergelijkingsgroep kon gedurende het onderzoek gewoon tweemaal per dag naar de melkrobot.

De resultaten van de studie

Ketose: de koeien die eenmaal per dag gemolken werden lieten snel een lager BHB-gehalte in het bloed zien. In deze groep moest 39 procent van de dieren langer met propyleenglycol worden behandeld. In de vergelijkingsgroep werd echter 64 procent langer behandeld.

Melkproductie: de onderzoeksgroep gaf in de twee weken met gereduceerde melkfrequentie 26 procent minder melk dan de vergelijkingsgroep. Ook nadat de melkfrequentie weer tot tweemaal per dag werd verhoogd, bleef de melkproductie in de navolgende negen weken gemiddeld 14 procent achter op de vergelijkingsgroep.

Samengevat

De studie laat zien dat een verlaging van de melkfrequentie gedurende twee weken, koeien met ketose helpt sneller te genezen, respectievelijk weer normale bloedwaarden te bereiken, dan alleen de toediening van propyleenglycol. De verlaging van de melkfrequentie heeft echter wel gevolgen op de melkproductie, ook in de negen weken nadat de melkfrequentie weer verhoogd wordt.

Omdat een groot deel van de koeien al na zes dagen eenmaal daags melken een BHB-gehalte lager dan 1,2 mmol per liter bloed bereikte, nemen de Canadese wetenschappers aan dat een vijf tot zeven dagen durende verlaging van de melkfrequentie al afdoende is voor de ketosebehandeling. Ze nemen ook aan dat een korter durende melkfrequentieverlaging de melkproductie minder sterk zal beïnvloeden. Of een individuele koe met ketose geholpen is met een tijdelijke lagere melkfrequentie, moet per geval worden bekeken in afstemming met de dierenarts.

Tekst: Ruth Annette Thiemann – Foto’s: Elite

Bron: Williamson et al. 2022

 

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?