Een verlaging van de melkfrequentie van tweemaal naar eenmaal per dag belooft sneller resultaat van een ketosebehandeling. Zo blijkt uit een actuele studie uit Canada.
Bij ketose komen koeien in de lactatiestart energie tekort. Of dit tekort sneller uitgebalanceerd kan worden, als de koe maar eenmaal per dag gemolken wordt, is onderzocht door wetenschappers uit Canada.
Met propyleenglycol behandeld
In de studie deden 104 verse Holstein-koeien mee waarbij in de eerste dagen na de afkalving ketose optrad. (Beta-Hydroxybutyrat (BHB)-gehalte in bloed 1,2 mmol per liter of hoger). Alle koeien in de studie kregen ter behandeling vijf dagen propyleenglycol. Bleven de bloedwaarden na die vijf dagen in het ketotische bereik liggen (1,2 mmol per liter of meer), dan werd de propyleenglycolgift met nog vijf dagen verlengd. De bloedwaarden werden de eerste drie dagen na de diagnose dagelijks gemeten, daarna nog eens in de drie dagen.

Lagere melkfrequentie als extra behandeling
Parallel aan de propyleenglycolbehandelingen deelden de wetenschappers de groep van 104 ketosekoeien in de studie in twee willekeurige groepen in. De onderzoeksgroep kreeg in de twee weken na de diagnose maar eenmaal per dag melkrecht in de robot en werd pas na die twee weken weer tweemaal daags gemolken. De vergelijkingsgroep kon gedurende het onderzoek gewoon tweemaal per dag naar de melkrobot.
De resultaten van de studie
Ketose: de koeien die eenmaal per dag gemolken werden lieten snel een lager BHB-gehalte in het bloed zien. In deze groep moest 39 procent van de dieren langer met propyleenglycol worden behandeld. In de vergelijkingsgroep werd echter 64 procent langer behandeld.
Melkproductie: de onderzoeksgroep gaf in de twee weken met gereduceerde melkfrequentie 26 procent minder melk dan de vergelijkingsgroep. Ook nadat de melkfrequentie weer tot tweemaal per dag werd verhoogd, bleef de melkproductie in de navolgende negen weken gemiddeld 14 procent achter op de vergelijkingsgroep.
Samengevat
De studie laat zien dat een verlaging van de melkfrequentie gedurende twee weken, koeien met ketose helpt sneller te genezen, respectievelijk weer normale bloedwaarden te bereiken, dan alleen de toediening van propyleenglycol. De verlaging van de melkfrequentie heeft echter wel gevolgen op de melkproductie, ook in de negen weken nadat de melkfrequentie weer verhoogd wordt.
Omdat een groot deel van de koeien al na zes dagen eenmaal daags melken een BHB-gehalte lager dan 1,2 mmol per liter bloed bereikte, nemen de Canadese wetenschappers aan dat een vijf tot zeven dagen durende verlaging van de melkfrequentie al afdoende is voor de ketosebehandeling. Ze nemen ook aan dat een korter durende melkfrequentieverlaging de melkproductie minder sterk zal beïnvloeden. Of een individuele koe met ketose geholpen is met een tijdelijke lagere melkfrequentie, moet per geval worden bekeken in afstemming met de dierenarts.
Tekst: Ruth Annette Thiemann – Foto’s: Elite
Bron: Williamson et al. 2022