Gezondheid

Korte droogstand en lange VWP meest rendabel

De dracht duurt bij elke koe nagenoeg even lang. De stuurknoppen om de lactatielengte te beïnvloeden zijn de vrijwillige wachtperiode en de duur van de droogstand. In hoogproductieve melkveestapels wordt voor beide vaak een lengte van 60 dagen nagestreefd.

Op de jaarlijkse DCRC-vergadering ging professor Victor Cabrera van universiteit Wisconsin-Madison in op hoe droogstand en vrijwillige wachtperiode interacteren met elkaar en met de diergezondheid. Een kortere droogstand zorgt ook voor meer productieve levensdagen en gebleken is dat koeien die korter droogstaan qua reproductie beter presteren. Een langere droogstand, bijvoorbeeld om op voer of voerkosten te besparen, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Cabrera ging met zijn onderzoeksteam negen scenario’s na. Daarvoor werden data geanalyseerd van koeien die tweemaal een droogstand en tweemaal een vrijwillige wachtperiode (VWP) hadden doorgemaakt. Er werden koeien genomen met:

Een korte droogstand van 20 tot 30 dagen

Een gemiddelde droogstand van 50 tot 60 dagen

Een lange droogstand van 80 tot 90 dagen

Als deze koeien werden gehouden op bedrijven met een korte VWP (60 dagen), een lange VWP (88 dagen) of een combinatie van beide: 88 dagen in de eerste lactatie en 60 dagen in de tweede. Zo ontstonden de negen verschillende scenario’s; drie VWP’s maal drie droogstandslengten.

Bevindingen

Koeien die langer droog stonden, bleken een hoger inseminatiegetal te hebben. Bij een korte droogstand bleek de voerdeficiëntie in het laatste deel van de lactatie lager te liggen. Koeien die 60 dagen droog stonden na de eerste lactatie en 88 dagen niet geïnsemineerd werden en 60 dagen na de tweede niet, werden het minst vaak vroegtijdig afgevoerd. Een VWP van 60 dagen in combinatie met een gemiddelde droogstandsduur, de gebruikelijke strategie dus, resulteerde in het hoogste IOFC (income over feed costs). Een gemiddelde droogstand in combinatie met een lange VWP was de minst rendabele strategie. Een korte droogstand in combinatie met een lange VWP was de meest rendabele combinatie. Koeien die na de eerste lactatie snel weer geïnsemineerd werden en kort droog stonden, haalden de hoogste Pregnancy Rate, de kortste tussenkalftijd en de kortste gustperiode, toch waren drie andere strategieën rendabeler.

Bron: Hoard’s Dairymen

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?