Markt

Bijna drie procent minder melk verwerkt in 2022

De Nederlandse zuivelindustrie verwerkte in 2022 ongeveer 14,1 miljard kg melk, bijna 3 procent minder dan in 2021. Dat melkt ZuivelNL. Meer dan de helft van de melk werd aangewend voor de productie van kaas.

De kaasproductie nam met 1 procent af tot een volume van 949 duizend ton (inclusief kwark). Ongeveer 60 procent hiervan betrof Goudse kaas. Er werden 4 procent minder consumptiemelk en –producten geproduceerd. De productie van mager melkpoeder nam met ruim 2 procent af. De niet-mager melkpoederproductie daalde met 24 procent aanzienlijk. Volgens ZuivelNL heeft dat te maken met de fors afgenomen export.

Exportwaarde gegroeid

De Nederlandse uitvoerwaarde van zuivel nam in 2022 toe met 32 procent. Dat betekent dat er in totaal voor bijna 10,8 miljard euro is uitgevoerd. Dit kwam niet alleen door de hogere marktprijzen, maar ook door volumegroei bij een aantal productgroepen. Met uitzondering van weiproducten (daling bij lactose) droegen alle productgroepen bij aan de waardetoename.

Bron: ZuivelNL

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Markt
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?