Gezondheid | Magazine | Premium

Goed gewikkeld

Een klauwverband ondersteunt de genezing alleen als het correct is aangebracht. Hoe je dat doet, lees je hier.

Een verband om de klauwen dient ter bescherming van een wond tegen vervuiling en infecties en/of als wattering om de pijn te verzachten. Het ‘terugdrukken’ van weefsel, als met drukverband, werkt niet bij klauwen.

Een wond of een blootliggende lederhuid wordt eerst met een kompres met levertraan-zinkpasta, aluminium- of zinkspray afgedekt. Een alternatief is Mortella Heal. Bij behandeling van de ziekte van Mortellaro en/of tylomen (wildvleesvorming in de tussenklauwspleet) is Novaderma-pasta aanbevolen. Het ontlasten van de klauw kun je het best doen met synthetische watten, omdat die geen vocht opzuigen en dus ook geen vocht uit bijvoorbeeld mest in het verband zuigen.

Verband altijd verwisselen

Bij regen moet het verband na drie tot uiterlijk vijf dagen worden verschoond. Als het verband al eerder erg vochtig is door bloedingen of vervuiling, moet het vanzelfsprekend eerder worden verwisseld. Met een tussenklauwverband kunnen vooral aandoeningen van Mortellaro of tylomen, maar ook beginnende flegmonen goed worden afgedekt. Het correcte proces van aanbrengen verloopt als volgt:

  1. Grondige reiniging, eventueel met zeep en warm water.
  2. Een passend product aanbrengen op de wond en afdekken met een kompres.
  3. Vanaf de achterkant van de tussenklauwspleet beginnen met aanbrengen van de wattenrol en daarmee meteen het kompres fixeren.
  4. De wattenrol daarna breed over de voorzijde over de klauw leggen en met een vingerpunt fixeren, de rol rechtsom met de kroonrand mee afrollen en rechtsom verder afrollen.
  5. De wattenrol eenmaal naar links om het kroongewricht afrollen en dan achterlangs de klauw rollen.
  6. Nu vanaf de voorkant door de tussenklauwspleet, vlak over de linker kroonrand, weer terug naar de tussenklauwspleet en weer naar rechts rollen.
  7. Het rechter balgebied vlak afdekken, de watten eventueel met de duim fixeren, en weer over de voorzijde naar links afwikkelen.
  8. Van links komend het linker balgebied vlak afdekken, gebruik weer je duim, en de tussenklauwspleet nog één keer van wattenrol voorzien.
  9. De wattenrol aan de voorkant naar rechts afrollen en links bij het kroongewicht afknippen.
De wattenrol wordt vanaf achteren door de spleet gerold en dan achterlangs om de klauw gerold. Foto: Andrea Fiedler

Fixeren met zelfklevend verband

Het makkelijkst is de wattenrol nu fixeren met zelfklevend verband dat op dezelfde manier als de wattenrol wordt aangebracht. Het einde van de rol moet zich altijd aan de zijkant van de klauw bevinden. Het uiteinde wordt aan de bovenkant in het verband geslagen. Ten slotte wordt de bovenste rand onder de bijklauwen naar binnen geslagen om insnijden te voorkomen. Druk het verband met de handen iets aan voor een betere hechting tussen de lagen. Het hele verband kan nu met een textielband nog eens extra gefixeerd worden. Een eenzijdig verband (één klauwhelft) moet met een voldoende hoog klosje op de andere gezonde klauw gecombineerd worden om drukbelasting van de zwakke klauwhelft te voorkomen. Is een klosje niet mogelijk, gebruik dan een opvul- of gipsverband.

Tekst: Dr. Andrea Fiedler, dierenartsenpraktijk voor klauwgezondheid

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit artikel komt uit vakblad Elite Lees meer uit deze uitgave
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?