Gezondheid

Zwitserland: eerste geval EHD-virus

Inmiddels is serotype 3 van het blauwtongvirus ook bij een schaap in de Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen opgedoken. Duitsland was twee jaar lang blauwtongvirus vrij en kreeg in 2023 de nationale status BTV-vrij. Vanuit het zuiden van Europa komt intussen het EHD-virus richting het noorden. EHD kent meerdere gelijkenissen met het blauwtongvirus.

Het EHD-virus (epizootic haemorrhagic disease) is nu ook in Zwitserland aangetoond. Het virus dat door stekende insecten wordt overgebracht, rukte op van Noord-Afrika naar Italië en Spanje en zorgde later ook in Frankrijk voor veel besmettingen.

Nieuw geval in regio Bern

In het Zwitserse kanton Bern is een eerste geval van het voor Europa nog nieuwe EHD-virus vastgesteld bij een kalf. Het Friedrich-Loeffler-Instituut heeft de uitbraak inmiddels bevestigd en tevens dat de uitbraak op zo’n 60 kilometer van de Duitse grens is vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om het serotype 8 dat n november al in Italië en Spanje werd vastgesteld. Net als blauwtong wordt EHD door knutten overgedragen en treft het alleen herkauwers. Typische symptomen zijn het verdwijnen van glans van de vacht, koorts, zwaar ademen en productieverliezen.  Meer over het oprukkende virus lees je hier.

Bron: Friedrich-Loeffler-Instituut (FLI) 

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?