Kennispartnerbericht van SenseHub

SenseHub-systeem detecteert eerder zieke koeien

SenseHub, het koemonitoringsysteem van MSD Animal Health, detecteert tijdig zieke koeien. Veehouder Dries Van Looveren en dierenarts Michael van Looveren delen tijdens Melken voor Morgen hun praktijkervaringen.

Dries van Looveren is melkveehouder in Rijkevorsel (B) en melkt ongeveer 400 koeien. De veehouder gebruikt sinds begin dit jaar SenseHub. “Dankzij het systeem hebben we sneller en meer gegevens als er iets fout gaat met een koe”, aldus Dries van Looveren. Vooral de Health Index levert de veehouder belangrijke informatie op. “Zodra de Health Index onder een bepaald niveau zakt, dan wordt de dierenarts gecontacteerd. Zo proberen we sneller bij een ziek dier te zijn, waardoor een behandeling effectiever is”, vertelt Van Looveren.

Michael van Looveren is de bedrijfsdierenarts en is eveneens blij met het systeem. “Met de Health Index kun je ook volgen of de gezondheid van de koe verbetert of ongewijzigd blijft”, vertelt Michael van Looveren.

Koestatus

Naast Dries en Michael van Looveren vertellen Kees Pols en Willem Dotinga, specialisten van SenseHub, meer over de techniek. “De sensor zit aan een halsband, links achter het oor. De sensor meet de vreettijd, herkauwtijd, activiteit, intensiteit van de beweging, enzovoort. Tien parameters worden iedere minuut gemeten. Elke 10 tot 15 minuten geeft de sensor een update over de status van de koe. Uit onderzoek is gebleken dat we daardoor bijvoorbeeld een koe met een ernstige uierontsteking een halve dag eerder in beeld hebben”, aldus Pols. 

Bekijk nu de presentatie over de SenseHub:

SenseHub
Over SenseHub
SenseHub is wereldleider in het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en leveren van oplossingen voor het monitoren van dieren.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?