Management | Premium

Israël: Melken met doodsangst

Ook melkveebedrijven in Israël zijn overvallen door Hamas. Stallen en melkcentra zijn daarbij in brand gestoken en mensen en dieren gedood.

Toen de Hamas-strijders op 7 oktober 2023 Israël binnenvielen, zochten ze doelgericht kibboetsen op. De meeste kibboetsen beschikken over een melkveehouderij. De indringers doodden daar herdmanagers en teamleden. Veel gedode medewerkers komen uit Thailand. Ook van hen werden enkelen naar Gaza ontvoert.

Ofier Langer leidt sinds 2010 de Israëlische Dairy School. Hij kende enkele collega’s in de sector die door Hamas-leden zijn gedood. “Het is moeilijk om het allemaal te bevatten. Hamas drong meerdere melkveehouderijen binnen en doodde er willekeurig mensen”, vertelde Langer aan Israëlische media.

Avi Freiman is manager van het melkveebedrijf van kibboets Alumim, op slechts tien kilometer van Gaza. Hij vertelde dat kort na de ochtendmelking een groep Hamas-leden opdook op het bedrijf en de gebouwen in brand stak. “Ze wierpen brandende fakkels in het kantoor en schoten willekeurig. Ook is er een granaat in het onderkomen van de medewerkers gegooid”, vertelt Freiman. “Wie probeerde te vluchten werd neergeschoten. 16 Thaise medewerkers kwamen om het leven en 8 werden ontvoerd. Gelukkig kwam het Israëlische leger en doodde de tien terroristen.”

Koeien worden nog niet gemolken en gevoerd

16 melkveebedrijven liggen in de directe omgeving van de Gazastrook, de meesten daarvan in kibboetsen. Op deze melkveebedrijven worden tussen 350 en 700 koeien gehouden, de gemiddelde productie ligt op 12.500 liter. De 16 bedrijven die door Hamas zijn aangegrepen produceren meer dan vijf procent van de Israëlische melk.

Vijf van de door Hamas aangegrepen bedrijven liggen nabij de grens met Gaza, in het gebied dat inmiddels als militaire sperzone geldt. De situatie in deze zone is nog niet veilig. Bedrijfsleiders en medewerkers hebben daardoor nog geen toegang tot hun melkveebedrijven. Dat betekent dat ze de koeien nog niet kunnen voeren en melken.

“We hebben de kibboetsen verlaten toen het leger ons langer de toegang weigerde”, vertelt Lior Simcha, CEO van de Israel Milk Producers Association. “Er zijn melkveebedrijven die proberen door te produceren en we proberen hulp te sturen om de koeien te verzorgen, maar het leger laat ons er niet door. De melkveebedrijven van Nahal Oz, Alumim und Be’eri zijn aan het eind van hun latei. We praten over 1.000 koeien. Enkelen zijn gestorven en velen zullen sterven, het is een ramp.”’

Soldaten voeren nu de koeien

Intussen proberen soldaten van het Israëlische leger de koeien te voeren, maar het ontbreekt aan hooi en kuilvoer, omdat veel voeropslagen in brand zijn gestoken of anders zins om zeep geholpen zijn. Op de wel toegankelijke melkveebedrijven in de regio werken de overgebleven bedrijfsleiders en hun teamleden en vrijwilligers onder de voortdurende, meedogenloze raketbeschietingen.

Zonder de vrijwillige hulp kunnen de melkveebedrijven niet draaiende blijven. Veel buitenlandse arbeidskrachten hebben het land inmiddels verlaten. Bovendien kan op veel plekken, vooral in het zuiden, de melk niet verkocht worden, omdat melktanks doorzeeft zijn met kogels of omdat zuivelverwerkers vanwege de oorlogstoestand nog geen RMO’s kunnen laten rijden.

Soldaten van het Israëlische leger proberen de koeien te voeren, het ontbreekt echter aan voer, omdat voeropslagen in de brand zijn gestoken of op andere manieren onbruikbaar zijn gemaakt.

Israël: ongeveer 750 melkveebedrijven

Israël telt zo’n 750 melkveebedrijven met samen 115.000 melkkoeien die jaarlijks 1,6 miljard liter melk produceren. Een deel van de melk komt van de 164 kibboetsbedrijven, het overige van 573 groter private bedrijven, de zogenoemde Moshavs. De Israëlische melkveehouderij beschikt over één van de hoogst productieve melkveestapels ter wereld en gebruikt de modernste technologie.

Tekst: Gregor Veauthier

Foto’s: Israel Farmers Association, Sophie Huennies

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?