Jongvee

Kan diarree behandeld worden met biest?

Het effectief behandelen van kalveren tegen neonatale diarree zou simpel kunnen zijn als het voeren van iets wat bijna elke melkveehouder bij de hand heeft: colostrum, oftewel biest.

Een recent onderzoek, geschreven door een team onderzoekers bekend op het gebied van kalveren, toonde dat er bewijs is dat het gebruik van colostrum als een vroege behandeling voor diarree in jonge kalveren effectief kan zijn. Het idee is niet vergezocht, aangezien colostrum al eeuwen wordt gebruikt als supplement en behandeling voor diarree bij mensen.

Neonatale diarree blijft een grote uitdaging tijdens de opfok van niet-gespeende kalveren. Het veroorzaakt 56 procent van de ziektegevallen en 32 procent van de sterfgevallen, voornamelijk in de tweede week van hun leven. Eerder onderzoek heeft laten zien dat een enkel geval van diarree tot 50 euro per kalf kan kosten en dat ongeveer 5 procent van de kalveren die er last van heeft, het niet overleeft.

Blijvende gevolgen

Bij dieren die herstellen van diarree, blijft het incident hen de rest van hun leven achtervolgen. Onderzoek heeft aangetoond dat een vaars die neonatale diarree heeft gehad ongeveer 50 gram per dag minder gemiddelde dagelijkse gewichtstoename vertoont, 10 procent minder melk produceert in de eerste lactatie en drie keer zo vaak kalft na de leeftijd van 30 maanden.

In de Verenigde Staten wordt ongeveer 75 procent van de kalveren met darmproblemen behandeld met antibiotica, terwijl dit in veel gevallen niet effectief is. Onderzoekers maken zich zorgen dat de antibiotica blijvende veranderingen aan de darmmicroflora zullen aanbrengen. Daarnaast is er nog de maatschappelijke zorg over overmatig gebruik van antibiotica en de bijdrage aan antibioticaresistentie.

Biest kan een mogelijke oplossing zijn voor de vervelende gevolgen van neonatale diarree. Genoeg biest van hoge kwaliteit direct na de geboorte kan volgens onderzoekers het kalf al tegen mogelijke darmproblemen beschermen. Ze hebben daarnaast ontdekt dat ook daarna kleinere hoeveelheden helpen tegen diarree. Het toevoegen van gedroogde biest aan melkvervangers zou de behoefte aan antibioticabehandeling met meer dan de helft verminderen, doordat er minder gevallen zijn van darmzweren, longproblemen en navelontsteking.

Biest als behandeling

Of biest ook kan werken als behandeling wanneer de diarree zich eenmaal voordoet, weten de onderzoekers nog niet zeker, maar ze hebben goede redenen om aan te nemen dat dit mogelijk is. Biest zit vol vitamine A, D, E en B en heeft een hoog gehalte aan essentiële mineralen. Vergeleken met standaard koemelk bevat het meer dan 100 keer zoveel tegen ziekte beschermende immunoglobulinen. Colostraal vet is energierijk en bevat essentiële vetzuren die kalveren kunnen helpen ziektes te bestrijden.

Bovendien kunnen oligosachariden in biest helpen om darmontstekingen te kalmeren en de ontwikkeling van ‘goede’ bacteriën in het spijsverteringsstelsel stimuleren. Runderbiest bevat honderden bioactieve stoffen, waaronder lactoferrine, waarvan is aangetoond dat het sepsis voorkomt bij zuigelingen en kalveren.

De volgende stap om het interessante potentieel van colostrum te onderzoeken, zou onderzoek zijn naar de directe invloed van colostrumbehandeling op klinische darmzweren. Als het effectief is, moet ook worden onderzocht hoe de behandelingsprotocollen moeten worden gestructureerd. Het gebruik van biest om darmzweren te behandelen zou een eenvoudige, betaalbare optie zijn zonder het gebruik van antibiotica.

Bron: Dairyherd

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?