Jongvee

Jonge kalveren water geven in de winter

Het kan een uitdaging zijn om jonge kalveren extra water te laten drinken in de winter, maar toch is het essentieel om dit te doen.

Uit alleen de melk of kunstmelk die ze krijgen, haalt een kalfje niet genoeg water voor de ontwikkeling van het verteringstelsel, dat zegt Dr. Jim Quigley, onderzoeker kalf en koe en technisch manager van Provimi North America. “De melk passeert de pens en de netmaag en gaat rechtstreeks naar de lebmaag via de slokdarmgroef, die actief is bij kalveren tot ongeveer 12 weken oud”, zegt Quigley.

Ontwikkeling van de pensmaag

Voor een goede ontwikkeling van de pensmaag moet een kalf daarom, naast de melk, ook water drinken. Dat water is nodig, zodat de bacteriën in de pens die voer fermenteren en omzetten in vetzuren kunnen groeien. De vetzuren zijn ook essentieel voor het groeien en ontwikkelen van de pens.

Wanneer een kalf niet vanaf jonge leeftijd al water drinkt en vroeg begint met het eten van droog voer, zal de pens zich langzamer ontwikkelen. Dit kan ook problemen veroorzaken bij het spenen. Volgens onderzoek eten jonge kalveren die, wanneer mogelijk, water drinken meer startvoer. De kalveren komen sneller op gewicht dan wanneer ze alleen melk drinken.

Quigley en andere experts raden aan om al vanaf de geboortedag te beginnen met het geven van water. Heel jonge kalveren zullen niet veel drinken, maar omdat het beschikbaar is, kunnen ze eraan wennen.

Uitdagingen in de winter

Winterse temperaturen kunnen het moeilijker maken om jonge kalveren water te laten drinken. Jim Salfer van de Universiteit van Minnesota gaf daarvoor enkele tips. Kies ervoor om het kalf net na het voeren van de melk het water te geven, of om dit juist op momenten buiten het voeren te doen. Het belangrijkste is om dit elke dag op vaste tijden te doen en een routine te creëren.

De lichaamstemperatuur van het kalf en van de pens ligt tussen de 38.6 en 39.7 graden. Probeer het kalf water te geven met ongeveer dezelfde temperatuur, zodat er geen energie verloren gaat aan het reguleren van de lichaamstemperatuur. Om te voorkomen dat het water te koud wordt of bevriest, raadt Salfer aan om de bak of emmer water na ongeveer tien minuten leeg te maken.

Bron: Dairyherd

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?