Algemeen

Kan zuivel helpen bij stress en slaapproblemen?

Al eeuwen lang zijn er mensen die warme melk drinken voordat zij gaan slapen en dat is niet voor niets. Is het consumeren van zuivel een mogelijk hulpmiddel bij het verminderen van stress en het verbeteren van de slaap?

Volgens het CBS had in 2022 een kwart van de Nederlanders ouder dan twaalf jaar last van slaapproblemen. Het aantal Nederlandse volwassenen dat zich in 2023 zeer vaak gestrest voelde, lag ook rond de 25 procent. Daarmee kunnen we overigens nog niet tippen aan de Amerikaanse cijfers, aangezien Amerikanen het meeste gestrest van de wereld zijn. Een wereldwijde enquête uit 2019 wees uit dat 62 procent van de Amerikanen niet tevreden was met de kwaliteit van hun slaap. Mogelijk zijn de voedingsstoffen uit zuivel een oplossing voor het probleem.

Slaapverwekkende kwaliteiten van zuivel

Melk bevat een grote hoeveelheid voedingsstoffen die helpen tegen stress en bij slaapproblemen. Daaronder vallen onder andere tryptofaan, melatonine, lactose, fosfolipiden, bioactieve peptiden, magnesium, zink, B vitamines en vitamine D.

Tryptofaan is nodig voor het aanmaken van het ‘gelukshormoon’ serotonine en het slaaphormoon melatonine. Die melatonine, waarvan ook een klein beetje in melk zelf zit, hebben we nodig om slaperig te worden en ons slaapritme op orde te houden. Onderzoek heeft aangetoond dat bij koeien die ‘s nachts gemolken worden, meer tryptofaan en melatonine in de melk te vinden is: een natuurlijk slaapdrankje.

Een onderzoek uit 2011 toonde al aan dat hoge doses B-vitamines zorgen voor een aanzienlijk verminderde hoeveelheid stress. Daarnaast zorgen de aminozuren lysine en arganine, bouwstenen van eiwitten die in yoghurt en melk te vinden zijn, dat de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het lichaam wordt verminderd.

Fosfolipiden en melkeiwitten

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra bracht in 2022 het ‘welnessmerk’ Nutiani op de markt. Naast eiwitrijke producten, maken zij ook poeders met fosfolipiden, de vetten die in melk voorkomen. Het product is rijk aan melkvet globule membranen (MFGM) die belangrijk zijn voor het functioneren van de hersenen. Een recent onderzoek toonde aan dat deelnemers die de fosfolipiden van Nutiani consumeerden, na twaalf weken lagere stressscores hadden dan de groep die de placebo kreeg.

“Hoewel de fosfolipiden uit MFGM al een aantal jaren goed onderzocht en geroemd zijn voor babyvoeding, zijn ze een onbezongen held in de voeding voor volwassenen. Fonterra is er trots op  zich in te zetten voor wetenschappelijk onderzoek dat het brede spectrum aan voordelen van fosfolipiden bewijst,” aldus Peyton Rudy, global marketing manager van Fonterra.

Ook van melkeiwitten worden gezondheidsproducten gemaakt. Alfa-casozepine is een bioactieve peptide, een stukje van het eiwit caseïne, dat onder andere verkocht wordt onder de merknaam Lactium. Onderzoek heeft aangetoond dat het product de bloeddruk en cortisolniveaus verlaagd, zonder bijwerkingen of het risico op verslaving die sommige medicijnen hebben. De peptide alfa-lactalbumine verhoogt de beschikbaarheid van tryptofaan in het bloed en verbeterde alertheid in de ochtend.  Een onderzoek uit 2023 toonde dat rugbyspeelsters die dit consumeerden voordat zij gingen slapen, een verbeterde slaapkwaliteit hadden.

Bron: Dairyfoods; CBS

Beeld: Pixabay

 

 

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?