Gezondheid

Verenigd Koninkrijk: gebruik PCR-testen voor rundertuberculose uitgebreid

De Animal and Plant Health Agency (APHA) in het Verenigd Koninkrijk heeft per 14 februari de inzet van PCR-testen voor het detecteren van rundertuberculose uitgebreid. Het is een hoopgevende beslissing voor de Britse veehouderij.

De PCR-test wordt vanaf nu ingezet bij een grotere variatie van monsters van overleden runderen in Engeland, Schotland en Wales. Dankzij deze test kan de bacterie die rundertuberculose veroorzaakt, Mycobacterium bovis, sneller gedetecteerd worden.

Het testen wordt uitgebreid naar monsters van overleden rundvee in drie categorieën: bij een positieve huidtest, direct contact met een besmet dier of wanneer de huidtest bij slachten of overlijden geen duidelijk resultaat geeft. De resultaten zijn over het algemeen binnen drie weken beschikbaar.

De bestaande techniek om te testen voor rundertuberculose is microbiologische kweek. De uitslag hiervan laat over het algemeen 6 tot 22 weken op zich wachten. Dankzij de kortere wachttijd van de PCR-testen kan sneller gehandeld worden. Microbiologische kweek zal alleen nog gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek van monsters die PCR-positief zijn of wanneer er uit de PCR-test geen geldig resultaat komt.

“Een snelle bekendmaking van de testresultaten zal helpen om de druk op veehouders tijdens een uitbraak te verlichten en geeft mogelijk extra zekerheid hoe deze beheerst kan worden”, aldus Tom Bradshaw, vicevoorzitter van de Britse agrarische vakbond NFU. De vakbond heeft lange tijd gepleit voor een uitbreiding van het testen met PCR.

Bron: Dairy Global, gov.uk

 

 

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?