Veevoer

Een gehomogeniseerd rantsoen voor vaarzen met vloeibare supplementen

Steeds meer melkveehouders in de Verenigde Staten voegen vloeibare supplementen toe aan het TMR van hun vaarzen. Op deze manier kunnen micro-ingrediënten gehomogeniseerd, oftewel gelijkmatig verdeeld, aan de dieren gevoerd worden.

Paul Dyk, voedingsdeskundige bij GPS Dairy Consulting in Fond du Lac, Wisconsin, is groot voorstander van de vloeibare supplementen. “De vloeibaarheid zorgt dat de vitamines, mineralen en andere toevoegingen gelijk verdeeld worden door het rantsoen. Zo krijg de vaarzen bij elke hap dezelfde dosis, wat belangrijk is voor de voerefficiëntie en vanwege de ionoforen die tegen coccidiose beschermen.”

Een verschil met vloeibare supplementen die aan melkkoeien worden gegeven is dat de supplementen voor vaarzen vaak minder nat zijn. In plaats van water of wei wordt er melasse of glycerol gebruikt als basis, waar de droge micro-ingrediënten aan toegevoegd worden. Het supplement bevat meestal 60 tot 65 procent droge stof en gemiddeld wordt er een kwart kilo per dier toegevoegd aan het rantsoen.

Verwerking in het rantsoen

Sommige voerleveranciers in de Verenigde Staten leveren een ‘supermix’ waar het vloeibare supplement ook al aan is toegevoegd om melkveehouders tijd en werk te besparen. Wanneer melkveehouders het supplement zelf tijdens het mengproces aan het TMR toevoegen, gebeurd dit niet aan het eind zoals bij de meeste vloeibare toevoegingen.

“De mindset dat vloeistoffen altijd als laatste moeten worden toegevoegd moet veranderen”, meent Dyk. Vanwege de samenstelling van de vloeibare supplementen voor vaarzen kunnen deze beter vroeg in het mengproces worden toegevoegd, bijvoorbeeld na de mais.

In de Verenigde Staten worden de supplementen vaak geleverd in grote tanks, waardoor het melkveebedrijf de capaciteit moet hebben om 6.000 tot 23.000 liter op te slaan. Ook moet het supplement vaak binnen zestig dagen gebruikt worden, waardoor het vooral geschikt is voor grotere bedrijven.

Bron: Dairyherd

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?