Management | Veevoer

De efficiënte samenwerking tussen koe en pensbacteriën

In de pens leven miljoenen micro-organismen, waaronder bacteriën, eencelligen en schimmels, die samen het pensmicrobioom vormen. Onderzoekers uit Wisconsin deden onderzoek naar het verband tussen deze micro-organismen en de efficiëntie waarmee koeien energie uit voer halen en melk produceren.

De microben in de pens werken samen met de koe om energie vrij te maken uit het voer. Hoe efficiënt het fermentatieproces in de pens is, draagt bij aan het potentieel rendement van de koe. Diergeneticus Guillermo Martinez Boggio van de Universiteit van Wisconsin-Madison deed onderzoek naar de efficiëntie van het pensmicrobioom en publiceerde recent de resultaten in Journal of Dairy Science. Hij wilde de invloed van de micro-organismen op de efficiëntie van het omzetten van voer in melk door de koe beter begrijpen. Voor het onderzoek werd data van twee onderzoeksbedrijven uit Canada en Florida bestudeerd.

“Als we de microben in de pens bestuderen, kunnen we een biologisch inzicht in het metabolisme van de koe krijgen,” vertelt Martinez Boggio in de Dairy Science Digest podcast. “De meest voorkomende bacteriën waren hetzelfde, onafhankelijk of de koeien een TMR aten in Canada of Florida.” Juist de subtiele verschillen in de pens zijn belangrijk en kunnen mogelijk de toekomst van melkveevoeders bepalen.

Bespaarde energie

Efficiënte koeien houden meer koolstof, de chemische eenheid van energie, vast in hun vlees of melk. Minder efficiënte koeien stoten dit uit als methaan en verliezen zo energie. “Daarom zijn onderzoeken naar het verminderen van methaanuitstoot op twee manieren voordelig voor de zuivelindustrie: het verbeteren van het energieverbruik van de koe tegelijk met het verminderen van de uitstoot van gassen die bijdragen aan klimaatopwarming”, zegt Martinez Boggio.

De onderzoekers keken naar drie verschillende modellen: een model met enkel de genen van de koe; met de genen en het pensmicrobioom; en de genen, het pensmicrobioom en de interactie hiertussen. “Toen we de pensbacteriën betrokken in de modellen, gaven deze de beste voorspelling van de belangrijkste eigenschappen voor efficiënte voedselverwerking, zoals de opname van droge stof, melkenergie en restvoeropname.”

Verder onderzoek

Vloeistof uit de pens is moeilijk te verkrijgen, daarom kijkt het onderzoeksteam of speeksel of uitwerpselen mogelijke alternatieven zijn voor breder en grootschaliger onderzoek. Monsters hiervan zijn makkelijker te verzamelen en geven ook een indicatie van de micro-organismen in de pens. Verder onderzoek is onder andere nodig om te bepalen of het mogelijk is op bepaalde eigenschappen die te maken hebben met efficiënte voedselverwerking door de pens te selecteren bij het fokken.

Bron: Hoard’s Dairyman

 

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?