Veevoer

Proef: smalle weegbree vermindert enterische methaanemissie niet

Smalle weegbree heeft geen verlagend effect op de enterische methaanemissie van koeien. Dat blijkt uit een proef van Wageningen Livestock Research.

Kruidenrijk grasland wordt steeds interessanter omdat het de biodiversiteit verhoogd en mogelijk ammoniak en methaanemissie verminderd. Kruiden zouden de enterische methaan die ontstaat tijdens fermentatie in de pens verminderen. Tijdens het onderzoek werd daarom gekeken naar de reductiepotentie van smalle weegbree tijdens beweiding op de enterische methaanemissie.

Tijdens de proef op de Dairy Campus in Leeuwarden werden vier groepen koeien onderzocht. Twee groepen graasden op stroken met alleen Engels raaigras. De andere twee groepen graasden op stroken met Engels raaigras en smalle weegbree. In drie periodes van vier weken werden gegevens verzameld over de enterische methaanemissie.

Resultaten

De smalle weegbree verlaagde de methaanemissie niet. De koeien die graasden op de stroken met smalle weegbree hadden zelfs een iets hogere methaanemissie. De onderzoekers verklaren dit aan de hand van de voedingswaarde van het kruid, dat een hoger ADL-gehalte en daardoor lagere verteerbaarheid heeft. Daardoor passeert het minder snel de pens en kan het zorgen voor een hogere methaanemissie.

Tijdens de proef was het aandeel smalle weegbree in het grasland tussen de 8 en 25 procent. Het kruid wordt makkelijk weggedrukt door snelgroeiende grassen en onkruiden. Mogelijk zou een groter aandeel wel zorgen voor een verlaging van de enterische methaanemissie. Daarnaast is het mogelijk dat de koeien selectief graasden en dus minder smalle weegbree binnenkregen.

Bron: Dairy Campus

 

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?