Veevoer

Deeltjeslengte beter bepalen met gras-schudbox

De Penn State schudbox uit de Verenigde Staten kan gebruikt worden om de deeltjesgrootte van het rantsoen vast te stellen. Jannoah Doornwaard, stagiair bij ABZ de Samenwerking, heeft een variant van deze box gemaakt die beter past bij het Nederlandse grasrantsoen.

De gras-schudbox heeft een extra bak met gaten van 29 mm, waardoor een voermengsel met overwegend graskuil goed te beoordelen is. Tijdens het schudden wordt het voer verdeeld over vijf bakken met gaten van 0, 4, 8, 19 en 29 mm. De deeltjeslengte van het voer heeft een effect op de voeropname en benutting van het voer. Een schudbox kan die informatie geven. In het praktijkonderzoek van Doornwaard varieerde de deeltjeslengte van 6,5 tot 22 mm.

De ideale deeltjeslengte blijkt 10 mm te zijn. Om dit te bereiken zijn verschillende maatregelen te nemen, zoals het letten op de haksellengte van gras en het snijmais fijn hakselen. Langer mengen in de voermengwagen of het vervangen van de messen kan helpen om deeltjes groter dan 10 mm te verkleinen. Ook het toevoegen van water kan zorgen dat de messen effectiever snijden. Wanneer de deeltjeslengte minder dan 10 mm is het een optie om structuurbronnen te kiezen met deeltjeslengte zoals koolzaadstro, tarwestro en luzerne.

Bron: ABZ de Samenwerking

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?