Afwijkend gedrag bij melkkoeien kan tot negen dagen voor het optreden van zichtbare blauwtongsymptomen gesignaleerd worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht. In het onderzoek is gebruik gemaakt van het digitale monitoringssysteem SenseHub.
Het onderzoek heeft plaats gevonden op de universitaire boerderij ‘De Tolakker’, waar op 4 september 2023 de eerste klinische verschijnselen van blauwtong bij schapen werden vastgesteld. Uit voorzorg werd vanaf 19 september ook het rundvee gevolgd, aangezien runderen een belangrijke rol kunnen spelen als virusreservoir.
Het onderzoeksteam observeerde de dieren via dagelijkse klinische inspecties, bloedtesten en data van halsbandsensoren van het SenseHub Dairy Koemonitoringssysteem van MSD Animal Health. Deze sensoren meten onder andere de herkauwtijd, voeropname en algemene activiteit van koeien. Zieke dieren of dieren met verminderde eetlust laten vaak als eerste een daling in herkauwactiviteit zien.
PCR-positief
Opmerkelijk was dat al op 16 september – drie dagen vóór de start van de monitoring – afwijkingen in het herkauwgedrag werden geregistreerd, terwijl de eerste zichtbare symptomen pas op 25 september bij tien koeien verschenen. Op 19 september bleek bovendien 45 procent van de 51 onderzochte melkkoeien al PCR-positief voor blauwtong, zonder dat er toen al ziekteverschijnselen zichtbaar waren.
Volgens onderzoeker Ruurd Jorritsma zijn de resultaten een sterke aanwijzing voor de waarde van digitale detectiesystemen. “Deze sensortechnologie stelt ons in staat om infecties bij koeien veel eerder op te sporen dan enkel op basis van klinische symptomen. Daarmee kunnen veehouders en dierenartsen sneller en gerichter ingrijpen.”