Management

Wakker Dier: groter bedrijf, minder weidegang

Wakker Dier meldt door Wageningen University & Research te hebben laten onderzoeken of koeien op grote melkveebedrijven minder vaak in de wei komen. Dat blijkt zo te zijn volgens de dierenorganisatie.

Steeds meer melkkoeien leven volgens Wakker Dier op grote melkveebedrijven waar niet geweid wordt. Van koeien die worden gehouden op bedrijven met meer dan 500 koeien, komt 65 procent niet buiten. Bij bedrijven met 250 tot 500 melkkoeien zou dit gaan om meer dan de helft.

CBS: meer permanent opgestalde koeien

In 2024 is het aantal koeien dat permanent op stal staat met 12 procent toegenomen ten opzichte van 2023. Het aantal bedrijven dat koeien altijd binnenhield nam ook met 12 procent toe. Meer dan 20 procent van de melkveebedrijven weidde niet en 460.000 van de anderhalf miljoen melkkoeien kwam niet buiten. Zo publiceerde het CBS in augustus van dit jaar de voorlopige cijfers over 2024.

Biologische koe staat 50 dagen langer in de wei

In 2024 liepen melkkoeien op biologische melkveebedrijven gemiddeld 202 dagen in de wei, melkkoeien van niet-biologische melkveebedrijven 150 dagen. In 2024 is het aantal dagen weidegang van niet-biologische koeien afgenomen met 6 dagen ten opzichte van 2023, tegelijkertijd steeg dat van koeien op biologische bedrijven met 3 dagen. De biologische koe stond ruim 50 dagen langer in de wei dan de niet-biologiche koe. Weidegang is plicht voor biologische melkveehouders.

Op gemiddeld bijna 80 van de 202 weidedagen waren de biologische koeien dag en nacht buiten. Niet-biologische koeien weidende koeien bleven gemiddeld 16 dagen ook ’s nachts buiten.

Bronnen: Wakker Dier en CBS

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?