Kennispartnerbericht van Dechra

Een kalf met diarree; wat is het belangrijkste?

Een kalf met diarree is afhankelijk van uw zorg en aandacht om te overleven. Wij begrijpen hoe frustrerend het is als een kalf het ondanks al uw inspanningen niet redt. Daarom delen we graag een aantal tips waarmee u de kans op een succesvolle behandeling bij diarree vergroot.

Wat heeft het kalf nodig?

Medicijnen bestrijden de mogelijke oorzaak, of bieden ondersteuning zodat het kalf zich wat beter voelt. Voor een kalf met diarree is dit echter niet voldoende. Naast dat het kalf ziek is, heeft het een tekort aan vocht, natrium en energie en is het verzuurd. Het is dus belangrijk om behalve het tekort aan vocht aan te vullen, ook het natriumtekort aan te pakken en de verzuring te verhelpen. Daarnaast heeft het kalf brandstof nodig, bijvoorbeeld in de vorm van glucose en glycine. Deze energiebronnen hebben een dubbele functie. Enerzijds geven ze het kalf energie om weer beter te kunnen worden. Anderzijds zorgen ze voor een betere opname van natrium vanuit de darm. Hierdoor wordt het natriumtekort dus sneller aangevuld. Bij een kalf met diarree is het altijd verstandig de behandeling met orale elektrolytdrank te ondersteunen.

Wat is de mate van uitdroging?

Om te kunnen berekenen hoeveel vocht het kalf minimaal nodig heeft, moeten we weten wat de mate van uitdroging is. Aan de hand van onderstaande kenmerken kunnen we dit bepalen.

Bij twijfel of wanneer de uitdroging hoger is dan 8% is het belangrijk om de dierenarts te waarschuwen. Deze kan het kalf bijvoorbeeld een infuus geven, zodat de uitdroging snel hersteld wordt. De diarree is hiermee echter nog niet opgelost; het kalf zal een intensieve verzorging nodig hebben de komende dagen.

Wat is de totale vochtbehoefte?

De totale vochtbehoefte van het kalf bestaat uit drie onderdelen:
– Het aanvullen van het tekort voor herstel van de vochtbalans. Dit kan worden berekend aan de hand van de mate van uitdroging en is hieronder weergegeven.

– De benodigde hoeveelheid vocht voor onderhoud. Deze is afhankelijk van het gewicht van het kalf (40 kg: 2 liter; 50 kg: 2,5 liter en 60 kg: 3 liter)
– Als laatste moet rekening gehouden worden met het extra vochtverlies door de diarree, want het kalf heeft ten slotte nog diarree.

Deze hoeveelheden bij elkaar opgeteld, geeft de totale vochtbehoefte van het kalf per dag weer. Geef het kalf naast orale elektrolyten ook melk, voor de benodigdeenergie! Geef bijvoorbeeld 1–1,5 liter melk en 2 uur later 2– 3 liter orale elektrolytendrank. Belangrijk is altijd onbeperkt vers drinkwater ter beschikking te stellen; dit verbetert de opname van melk en vast voer.

Wilt u een geheugensteuntje in de stal? In de Elite van 11 juni vindt u een stalkaart van Dechra, zodat u de informatie altijd bij de hand heeft!

Dechra
Over Dechra
Dechra zorgt samen met u voor dieren. Wij bieden kwaliteitsproducten en het allerhoogste ondersteuningsniveau. Bovendien zijn wij één van de snelst groeiende merken op de veterinaire markt.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?