Jongvee

Dumpmelk niet naar kalveren

Als lacterende koeien met antibiotica worden behandeld, moet de melk van deze koeien worden gedumpt. Dikwijls gaat de melk de kelder in, soms wordt deze aan de kalveren gevoerd. Het voeren van deze melk aan kalveren kan vanwege de antimicrobiële residuen die het bevat bijdragen aan de ontwikkeling en verbreding van antibioticaresistentie. Zo stellen onderzoekers van universiteit Wenen.

Uit de mest van kalveren in de melkfase werden Escheria colibacteriën geïsoleerd. Zo kon de invloed van het voeren van de residuhoudende melk op de mate resistentie bij deze darmkiemen aangetoond worden. De onderzoeksresultaten voor het voeren van de dumpmelk vergeleken met melkpoeder, toonde in de meeste opzichten een positief effect aan qua dagelijkse gewichttoename en andere gezondheidskenmerken van de kalveren. Ondanks dat heeft het voeren van melk die antimicrobiële residuen bevatte, geleid tot een hogere uitscheiding van tegen antibiotica resistente bacteriën door de kalveren in de melkfase.

Tekst: Theresa Hagemann – Bron: AgE

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Jongvee
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?