Kennispartnerbericht van BouMatic

Van de silo tot de trog, BouMatic robotiseert het voeren van de veestapel

Voeding heeft een directe invloed op de melkgift. Om koeien permanent toegang te geven tot verse rantsoenen, biedt BouMatic nu een reeks innovatieve robots, van voerschuivers tot voerrobots. Deze nieuwe robotoplossingen maken het mogelijk om tijdrovende taken voor melkveehouders, te verminderen. Het resultaat is minder afval, geoptimaliseerde opname en tot 70% tijdsbesparing bij handmatig voeraanschuiven of distributie van ruwvoer.

Tekorten aan arbeidskrachten, de wens om minder dure hulpgoederen te verspillen, een vermindering van de bestede tijd… Steeds meer boeren wenden zich tot robotisering om de kudde aan de trog te voeren. “Het is een functie die 30% van de tijd vertegenwoordigt op een melkveebedrijf”, zegt Jean-François Glinche, productmanager melksystemen en voersystemen bij BouMatic.

Als de distributie ’s morgens gebeurt en in de loop van de dag een deel van het rantsoen buiten bereik wordt verspreid, is dat niet goed voor de boer of voor de dieren. Door ze te allen tijde vers voedsel te geven, wordt de inname en het herkauwen bevorderd. »

Een voerschuiver die zich aanpast aan de organisatie van het gebouw

Om aan de vraag te voldoen, lanceert de fabrikant van de apparatuur een gloednieuwe voerschuiver, de Butler Gold Pro. De machine is volledig autonoom en circuleert in het gebouw door zichzelf te lokaliseren dankzij magneten die in de grond zijn geïnstalleerd. Een volledig configureerbaar circuit. “We zijn in staat om de software van de robot zo te programmeren dat hij zijn gedrag aanpast aan de organisatie van het gebouw”, legt Jean-François Glinche uit.

Hij kan bijvoorbeeld minder vaak langs de droogstaande koeien komen om ervoor te zorgen dat het rantsoen twee dagen meegaat, of zijn reis vervolgen zonder te stoppen als een box leeg is. Zei je autonoom? Dankzij het radiosysteem kan de Butler Gold Pro een deuropening bedienen om van het ene gebouw naar het andere te gaan! In geval van een probleem neemt de melkveehouder op afstand de controle over via een wifi-verbinding.

Afhankelijk van het bedrijf tot 70% tijdsbesparing

De Butler kan twaalf uur werken dankzij de gelbatterij en ontlast de boer van het handmatig aanschuiven van voer. En het is effectief: in vergelijking met eerdere praktijken heeft de monitoring van uitgeruste boerderijen een tijdsbesparing tot 70% opgeleverd.

Aan de kant van het melken zijn de resultaten er ook. “Alle onderzoeken tonen aan dat het regelmatig terugschuiven van ruwvoer helpt om de productie met maximaal een liter per koe te verhogen”, merkt de productmanager op. De schroef die op de Butler Gold Pro is aangebracht, behoudt de versheid van het ruwvoer. Bovendien kan er een trechter worden toegevoegd om krachtvoer of mineralen te doseren, waarvan de dosis per groep dieren kan worden gedifferentieerd.

Shuttle Eco, de ruwvoerrobot die de veehouder ontlast

De Shuttle Eco, die sinds kort op de Nederlandse markt verkrijgbaar is, is gepositioneerd als de premium autonome voedseldistributeur in zijn categorie. Uitgerust met een mengtrechter van 2,2 m3 werkt deze robot dankzij hetzelfde magneetsysteem als de Butler Gold Pro. Hij combineert ook de functie van een voerschuiver.

“Het is heel gemakkelijk om van de ene naar de andere functie over te schakelen”, zegt Jean-François Glinche. De interface van de software is hetzelfde en de instellingen kunnen behouden worden. Als hij ook twaalf uur achter elkaar kan werken, is dat te danken aan lithium-ionbatterijen. Ze zijn efficiënter en uitgerust met een systeem dat de temperatuur behoudt voor een optimale werking.

In staat om rantsoenen per categorie dieren te individualiseren

Wat maakt deze voerrobot tot een Premium-versie? De Shuttle Eco, is naast het vullen van de trechter en het dumpen van zijn lading bij de trog, ook en vooral in staat is om de verdeling per diercategorie aan te passen met gepersonaliseerde rantsoenen. Hun samenstelling wordt opgeslagen in de software.

“Het is echt een geavanceerd hulpmiddel”, zegt de expert. Elke groep dieren kan op een ultrafijne manier worden beheerd. Het is bijvoorbeeld mogelijk om rantsoenen, met een bepaalde hoeveelheid mineralen, te voeren aan vaarzen van zes, twaalf of achttien maanden, of om een speciaal rantsoen te verstrekken voor droge kalveren, vrouwelijke dieren ter voorbereiding op het afkalven. Het is maatwerk. »

Kuilvoer rechtstreeks uit de silo halen met de LIFT

Er is een keuken nodig om vers voer in de trechter van de Shuttle Eco te voeren. Dit systeem mengt de verschillende elementen van het rantsoen in tanks. Deze kunnen worden gevoed met een tractor, maar ook met de LIFT die BouMatic op de markt brengt.

“Het is een product dat we tot nu toe als enige aanbieden”, zegt Jean-François Glinche. Het is een robot die kuilvoer rechtstreeks uit de silo haalt en naar de Eco Shuttle transporteert. Het is niet langer nodig om blokken te snijden om de keuken van voer te voorzien. Het kuilvoer wordt afgezogen en vervolgens via een luchtvacuümsysteem via een slang naar de tanks gezogen. Een transportband vult zich aan de ene kant, de trechter wordt aan de andere kant geladen en het rantsoen wordt tegelijkertijd uitgedeeld. Versheid gegarandeerd!

BouMatic
Over BouMatic
Zo goed mogelijk omgaan met de koe en tegelijkertijd melk van een zo hoog mogelijke kwaliteit produceren is onze prioriteit.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?