Kennispartnerbericht van Speerstra

Voorkom vruchtbaarheids-problemen door hittestress

Hittestress bij koeien leidt niet alleen op korte termijn tot productieverlies, maar kan op lange termijn ook tot vruchtbaarheidsproblemen leiden. Na een lange periode van (extreem) warm weer bleken afgelopen jaar veel koeien niet (meer) drachtig te zijn. Dit is zonde, want met de juiste voerstrategie zijn vruchtbaarheidsproblemen door hittestress goed te voorkomen.

Verhoog de energieopname

Door de hitte gaan koeien minder vreten en daalt de energieopname. Terwijl een voldoende aanbod van glucogene energie juist van groot belang is bij de ontwikkeling van eicellen en het in stand houden van de dracht. Doordat de energieopname daalt gaan koeien na verloop van tijd hun eigen lichaamsvet mobiliseren. Hierbij komen hormonen vrij die een negatief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid.

De verminderde energieopname kan worden gecompenseerd door voldoende gemakkelijk opneembare energiebronnen te voeren. BergaFat is een 100% plantaardige vetbron, geproduceerd uit palmolie. Dit product levert veel energie (3.900 VEM per kg) en is smakelijk. De C16:0 vetzuren worden goed verteerd en rechtstreeks naar melkvet omgezet. Bij de vertering van vet komt geen fermentatiewarmte vrij. BergaFat wordt daarom ook wel een “koude” energiebron wordt genoemd.

Ondersteun de lever

De meeste koeien krijgen na afkalven te maken met een negatieve energiebalans (NEB). De NEB is een periode waarin een koe onvoldoende in haar behoefte aan eiwit en energie kan voorzien. Dit geldt extra voor koeien die afkalven tijdens een hittestressperiode.

Om de NEB te compenseren gaan koeien hun lichaamsvet te mobiliseren. Bij grootschalige mobilisatie van de vetreserves kunnen er problemen met de stofwisseling ontstaan doordat de lever de grote hoeveelheid vetzuren niet kan verwerken. De lever gaat vervetten. Bij leververvetting zal de lever ketonlichamen produceren. Dieren met te veel ketonlichamen hebben meer moeite om weer drachtig te worden en zijn gevoeliger voor andere aandoeningen zoals uierontsteking, baarmoederontsteking en lebmaagverplaatsing.

Choline ondersteunt de leverwerking en verkleint de kans op leververvetting. ReaShure is een pensbestendige choline. Door de pensbestendige coating komt de choline vrij in de darm, waar het zijn werk kan doen.

Stimuleer de bloedsomploop

Aangezien een koe niet kan zweten, is het verwijden van de bloedvaten een belangrijke manier om extra warmte kwijt te raken en hittestress zoveel mogelijk te minimaliseren. Niacine stimuleert de bloedsomloop door verwijding van de bloedvaten. Niacine draagt tevens bij aan een hogere energieopname.

Ruwe niacine wordt echter vrijwel volledig afgebroken in de pens. NiaShure is een pensbestendige niacine. NiaShure levert een acht keer hogere bio-beschikbaarheid van niacine in de dunne darm vergeleken ten opzichte van ruwe niacine.

Wilt u meer informatie over het aanpassen van uw voerstrategie aan hittestress? Neem dan vrijblijvend contact op met Speerstra Feed Ingredients.

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediƫnten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?