Management | Melkprijs

Melkprijzen juni 2020

In juni kwam de gemiddelde melkprijs volgens de berekening van zuivelNL op 32,24 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 0,04 cent meer dan in mei, maar ook 1,26 euro minder dan in juni 2019.

De melkprijzen lijken enigszins te stabiliseren na de sterke val sinds de aanvang van de coronapandemie, de daling lijkt tot stilstand te komen. Hoewel de stijging in juni minimaal is, is stabilisatie van de melkprijs in deze maand normaal, omdat de productie seizoensgebonden wat daalt. De vooruitzichten zijn redelijk positief. Zo heeft FrieslandCampina al aangegeven in juli met 50 cent te verhogen en in augustus met een euro. In Ierland steeg de melkprijs in juni het hardst. In de VS steeg de prijs voor class III melk met maar liefst 73 procent in de maand juni, een record.

In Nederland werd in juni wederom een procent meer melk aan de fabrieken geleverd, toch vlakte de groei wel af in mei en juni. In Nederland, Polen en Ierland is er sprake van toename, maar in Frankrijk, Italië en Polen van krimp. In de EU was in april al stagnatie van de melkproductie zichtbaar. De Duitse productie is stabiel. In de VS was er wat krimp, maar in de andere belangrijke exporterende regio’s nam de melkplas toe, in Argentinië met maar liefst 11 procent. Deze regio’s produceerden gezamenlijk in de eerste vijf maanden van het jaar 1,9 procent meer dan in de eerste vijf jaar van 2019.

De Nederlandse zuivelnoteringen laat zien dat het rustig is op de markt. De noteringen zijn redelijk stabiel. Hoewel ‘out-of-home’ consumptie toeneemt, is dit nog lang niet terug op het oude niveau. Op de internationale zuivelmarkt biedt de VS mager melkpoeder concurrerend aan, de oorzaak is de dollarkoers ten nadele van de euro.

Elite-melkprijsvergelijking

In de Elite-melkprijsvergelijking vindt u een grafiek met de prijzen die de vijf belangrijke Europese zuivelaars uitbetaalden volgens de internationale melkprijsvergelijking die ZuivelNL maandelijks samenstelt.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?