Veevoer

Warme maiskuil: wat is de oorzaak?

De opwarming van een maiskuil is een gevolg van broei of naverwarming. Het temperatuurbeeld geeft aan wat de oorzaak is.

Om de oorzaak van de hogere temperatuur te achterhalen meet je de temperatuur van de kern van de kuil tot de rand. Als de kuil aan de rand koeler is dan in het midden, gaat het om broei. Bij naverwarmingsproblemen is de temperatuur aan de rand juist hoger. Broei ontstaat als de mais op warme dagen is ingekuild. Bij het openen van de kuil zijn temperaturen tot 25 graden Celsius dan niet ongewoon. Als het inkuilmanagement in orde is, koelt het open snijvlak snel af.

Naverwarming treedt vooral op als de silage niet goed wordt aangereden. Als er nog te veel zuurstof beschikbaar is, kunnen zich problemen met de fermentatie voordoen, waardoor er warmte ontstaat.

Onvoldoende verdichting en dus te veel zuurstof in de kuil, kan er ook voor zorgen dat gisten en schimmels vrij spel hebben.

Bron: Dr. Sabine Rahn, 2016

Deze tip verscheen in Elite 1 uit 2017.

Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?