Veevoer

Platgewaaide mais oogsten

Op social media waren de foto’s van platgewaaide mais door de eerste herfststorm op 13 september niet te missen. Het maisperceel op de foto hierboven is er nog goed afgekomen. De vraag is vervolgens: moet de beschadigde mais er direct af of kan nog worden afgewacht?

Meestal is direct oogsten de juiste maatregel. Verdere ontwikkeling van de plant is niet meer te verwachten. Bovendien bevindt veel mais zich al volledig of nagenoeg in het oogstrijpe stadium. Een protocol voor omgewaaide mais is er echter niet. Aan de hand van de schade moet beslist worden of de mais er direct afgaat. Neem de volgende punten daarbij in acht.

  • Omgedrukte planten kunnen zich deels weer oprichten en weer voedingsstoffen gaan opnemen. Dan kan de oogst nog even wachten tot het drogestofgehalte stijgt. Dan voorkomt vervolgens perssapverliezen vanuit de kuil. In dit geval is belangrijk de planten op stam zeer regelmatig te controleren. Bij mais met schade stijgt het drogestofgehalte namelijk sneller.
  • Zwaar beschadigde mais met aangetaste bladeren en beschadigde kolven moet direct geoogst worden. Bij rotting of geelverkleuring onder in de plant moet de mais er ook zo snel mogelijk af. Wordt het oogsten uitgesteld als de planten platliggen, dan is er grotere kans op rotting of schimmelvorming in de plant.
  • Als de mais een lager drogestofgehalte heeft wat langer hakselen. Dat reduceert ook de perssapverliezen. De juiste hakseltechniek is afhankelijk van de mate van schade en van in hoeverre de mais is geknikt. Overleg met de loonwerker is raadzaam.
  • Gebruik melkzuurbacteriën om de kuil stabiel te krijgen. Het voorkomt gisting en opwarmen en het ondersteunt de natuurlijke vorming van melkzuur.
  • Wordt de mais in een te vroeg stadium geoogst, dan kan veel perssapverlies het gevolg zijn. Dat moet hoe dan ook worden opgevangen. Bijvoorbeeld met een laag absorberende materialen zoals stro onder de mais.
  • Eenmaal in het rantsoen is het nodig de relatief energiearme mais aan te vullen met energierijke componenten.

Tekstbewerking: Sophie Oehler, Wilbert Beerling – Foto’s: Gerard van Braak, Frank de Vries

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?