Management

Interesse in A2-melk en -zuivel wakkert aan

A2 is in Nederland een vrij nieuwe zuivelterm die steeds vaker gebezigd wordt. A2-melk is afkomstig van koeien met het natuurlijke A2A2-gen. Mensen die darmklachten krijgen na het drinken van ‘gewone’ A1-melk of A1A2-melk, zouden pure A2-melk wel goed kunnen verdragen, doordat die een andere variant van het bèta-caseïne-eiwit bevat.

Jack en Rosita Lazeroms van Kaasboerderij Ossenblok houden de melk van hun koeien met het A2A2-gen gescheiden en ­verkopen die apart als Vital-melk. Vanaf begin volgend jaar willen ze ook kaas en andere zuivel van A2-melk gaan produceren.

“Onze klanten vragen nog niet om A2-zuivel, maar wij willen de markt voor zijn”, vertelt Rosita Lazeroms. Die markt zou er weleens vrij snel kunnen komen, want de aandacht voor A2-zuivel en de vermoedelijke gezondheidsvoordelen ervan – niet alle wetenschappers zijn ervan overtuigd – wakkert aan in Nederland.

Meetmethode

Het RIKILT in Wageningen heeft subsidie aangevraagd voor de ontwikkeling van een eenvou­dige meetmethode waarmee A2-melk en A2-kaas te onderscheiden zijn van A1- en A1A2-melk en -kaas, vertelt Marjon Krol van de ZLTO die bij de subsidieaanvraag is betrokken. De ZLTO onderzoekt ook of er een A2A2-melkketen kan worden georganiseerd. Krol: “Vrij veel melkveehouders blijken geïnteresseerd te zijn in zo’n keten.”

Tweede melkkoeltank

Kaasboerderij Ossenblok in het Brabantse Sprundel is al een aantal jaren bezig met A2-melk. “Met fokkerij willen we komen tot een volledige A2A2-melkveestapel”, vertelt Rosita Lazeroms. “Dat is goed mogelijk door onze HF-koeien met een A2-gen te kruisen met stieren met het A2A2-gen. Die stieren zijn er voldoende, ook HF-stieren. Maar het bereiken van een complete A2A2-veestapel via fokkerij kost wel veel tijd. We verwachten dat het bij ons over ongeveer anderhalf jaar het geval zal zijn.” Tot die tijd wordt de melk van de A2A2-koeien apart opgevangen en verkocht. Vanaf begin volgend jaar is een grotere A2-melkstroom gescheiden te houden door de komst van een tweede melkkoeltank. Er zijn nu al twee melkrobots op het bedrijf. Eén robot wordt straks ingezet voor de koeien die A2-melk produceren. De speciale melk wordt dan ook verwerkt tot kaas en andere zuivelproducten.

Nog weinig A2-kaas

“In het buitenland – Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk – wordt vooral op A2-melk ingezet”, weet Marjon Krol. “In Australië en Nieuw-Zeeland heeft A2-melk al 9 procent marktaandeel. Voor zover mij bekend wordt daar nog weinig met kaas gedaan.
In Nederland is wel al A2-kaas op de markt, overigens nog een heel klein volume. Hier loopt de A2-kaas dus iets voor op de A2-melk. Wellicht omdat Nederland een echt kaasland is met relatief veel kleinschalige kaasmakers die gemakkelijker op nieuwe trends kunnen inspelen.”

Tekst: Henk ten Have – Foto: Wikimedia

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
Management
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?