Management | Markt

EU 28: in juni eerste keer minder melk geleverd

Melkveehouders in de EU, althans de meesten, reageren op de gedaalde melkprijs. In juni dit jaar was de totale melklevering in de EU voor het eerst sinds het quotum-einde lager dan in dezelfde maand van 2015.

Gemiddeld leverden de 28 EU-landen in juni een procent minder melk dan in juni 2015, zo is de schatting. Al sinds april zit er duidelijk een neerwaartse tendens in de expansieve toename van de melkproductie. De melkleveringen verschillen per land behoorlijk. In Ierland en Nederland was er sprake van een forse toename van 4,5 respectievelijk 4,8 procent.

In Duitsland daarentegen, was de productie in juni 2016 2,3 procent lager dan in juni het jaar ervoor. In Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk, België en een groot deel van de Balkan-landen, lag de leverantie in juni duidelijk lager als in juni een jaar eerder.

3 procent meer per dag

In het eerste kwartaal van 2016 lag de melkleverantie nog gemiddeld 5,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2015. In het tweede kwartaal was het nog 0,6 procent hoger. In het eerste halfjaar van 2015 werd zo gemiddeld per dag 3 procent meer melk geleverd.

Juli

De neerwaartse trend zette zich in Duitsland voort. In de laatste week van juli was de melkleverantie daar 2,3 procent lager dan in het jaar ervoor. De hitte van de laatste juli-week zou hier een rol in spelen. In Frankrijk steeg de productie echter met 0,4 procent ten opzichte dezelfde periode in 2015.

melklevering-juni-grafiek

Bron: ZMB

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?