Management | Markt

3 cent per kg meer geleverde melk

Terwijl de EU 14 cent betaalt voor ieder kg melk die minder wordt geleverd, en FrieslandCampina daar nog eens 10 cent bij op doet, betaalt de Duitse zuivelaar Sachsenmilch 3 cent extra voor iedere kg die meer geleverd wordt.

De hoeveelheid melk die melkveehouders in het vierde kwartaal van 2016 meer leveren aan Sachsenmilch, dan in het vierde kwartaal van 2015, wordt met 3 cent extra per kg beloond.

Overstappers profiteren ook

Ook melkveehouders die dit jaar overstapten naar Sachsenmilch kunnen gebruik maken van de regeling. Voor hen geldt de maand september 2016 als referentie. Dezelfde regeling geldt voor melkveebedrijven die vanwege bijzondere redenen niet leverden in 2015 of een sterk afwijkende hoeveelheid leverden.

Teruglopende levering

Een teruglopende productie is normaal in deze tijd van het jaar. Jens Rühle is hoofd inkoop van Sachsenmilch en verwacht een verder teruglopende aanlevering tot half november. Hij zegt ook dat de productie in Duitsland van vorige week lager was, dan de week met de laagste productie in 2014.

Spotmarkten

Op de spotmarkt in Nederland, maar ook in Zuid Duitsland wordt alweer melk verhandeld voor 40 cent. Net als meerdere Duitse zuivelaars, kan Sachsenmilch meer melk verwerken en afzetten dan het momenteel inneemt. Er wordt dus veel op de spotmarkt gekocht. Maar op de spotmarkt wordt alweer 40 cent betaald. De 3 cent extra kan dus snel uit. Sachsenmilch is gevestigd in Leppersdorf in de buurt van Dresden en onderdeel van het Müller-concern dat in oktober de melkprijs met 3 cent verhoogt naar 28,25 cent exclusief toeslagen.

Over de auteur: Wilbert Beerling
Wilbert Beerling groeide op een melkveebedrijf op. Sinds 2011 werkt Wilbert bij AgriMedia waar hij nu zorg draagt voor de samenstelling van de vakbladen Elite...
Meer over:
ManagementMarkt
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?