Veevoer

Interessante gewassen: Voederbieten, luzerne en winterveldbonen

Hoewel luzerne vooral bekend is in de groenvoederdrogerijen, kan het gewas ook als kuilvoer in het rantsoen worden toegepast. De teelt van luzerne is niet voor iedereen weggelegd. Hendrik Nagelhoud van zaadveredelaar DLF vertelt: “Luzerne is een gevoelig gewas. Zowel met zaaien, bemesten en oogsten moet er rekening worden gehouden met andere zaken dan in bijvoorbeeld de grasteelt.” De teler dient rekening te houden met onkruiddruk, zaaidatum, maaidatum en rustperiodes.

Winterveldbonen

Veehouders die op zoek zijn naar een derde gewas om te kunnen voldoen aan de gewasdiversificatie-eis hebben de keus uit onder meer voederbieten of winterveldbonen. Winterveldbonen zijn een interessant eiwitgewas en voederbieten bevatten veel energie, vertelt Jos Groot Koerkamp van zadenveredelaar en -produ­cent Limagrain.

Extra eiwit

Veehouders kunnen kiezen voor winterveldbonen als ze ook op zoek zijn naar extra eiwit in het rantsoen. “Het eiwit in gras loopt terug door de lagere stikstofnormen. Deze daling kan worden gecompenseerd met klavers of luzerne, maar ook met peulvruchten, zoals winterveldbonen”, vertelt Jos Groot Koerkamp.

Meer informatie over onder meer voederbieten, over de teelt van luzerne en de voordelen van winterveldbonen is te lezen in het decembernummer van vakblad V-focus. (Afbeelding: Limagrain)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Veevoer
Deel dit bericht: Facebook Twitter LinkedIn

Elite Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Wil je ook de wekelijkse nieuwsbrief ontvangen en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van melkvee?